Regeringen kallar techbolag till möte

Google och Facebook kallas till möte av regeringen. Foto: Wikimedia Commons.

"I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering", säger justitieministern Morgan Johansson.

Under helgen stod det klart att regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till ett möte. Det efter ett möte på regeringskansliet mellan TU och justitieminister Morgan Johansson (S) under fredagen.

Anledningen till mötet är den senaste tidens avslöjanden om hur hat och hot tillåtitis ligga kvar på företagens plattformar – något som strider mot plattformarnas användarvillkor och ibland också svensk lag. Det skriver Expressen.

TU:s representanter under mötet var vd:n Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.

– Det är positivt att regeringen tar allvarligt på de uppenbara problem som finns på nätjättarnas plattformar, säger Thomas Mattsson till den egna tidningen.

Mötet kommer att hållas i Stockholm den 13 april.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger justitieministern Morgan Johansson till TT enligt Expressen.

Ett annat krav från regeringen är att nätjättarna ska öka tillgängligheten för sina användare, och även intensifiera arbetet för att ta bort kränkande material.

Googles presschef i Sverige, Farshad Shadloo är positiv till mötet:

– Vi träffar gärna intressenter kring dessa viktiga ämnen. Därför tog vi också självmant initiativ till möte med Morgan Johansson och Peter Eriksson den 13 april. Detta bokades föregående vecka, skriver han i ett mejl till Expressen.

En kort stund efter mötet ska högerextremister dykt upp vid Expressens redaktion, något som både Medievärlden och Expressen rapporterat om.

Publicerad 2018-03-26 07.22Uppdaterad 2018-03-26 07.27

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: