Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Regeringen föreslår public service-avgift på skattsedeln

Publicerad: 12 april 2018, 12:30
Uppdaterad: 12 april 2018, 13:56

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att radio- och tv-avgiften ska avskaffas. Public service ska i stället finansieras genom en individuell public service-avgift via skattsedeln, enligt förslaget.

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

LK

Linnea Kihlström

anna.dohmers@dagensmedia.se


Regeringen går på public service-kommitténs linje och föreslår i dag att den nuvarande radio- och tv-avgiften skrotas. Från och med den 1 januari 2019 ska den i stället ersättas av en individuell skatt som är öronmärkt för public service och ligger åtskild i statsbudgeten, enligt förslaget.

Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) kommenterar den nya finansieringen i ett pressmeddelande:

”Public service får en stabil finansiering och stärker sitt oberoende. Samtidigt blir det enklare för alla och innebär en lägre avgift för många.”

Public service-skatten ska betalas av den som är obegränsat skattskyldig, är 18 år eller äldre och har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Till skillnad från i dag kommer alltså även de som inte har någon tv att behöva betala. Som mest kommer skatten att landa på omkring 1 300 svenska kronor per skattebetalare och år.

För att stärka public service oberoende föreslås också att programföretagens sändningstillstånd ska utökas med två år till totalt åtta. Under hela den perioden gäller riksdagens beslut om tilldelningen av medel. Vidare föreslås att aktiva riksdagsledamöter inte ska få sitta med i Förvaltningsstiftelsen.

– Vi har ända sedan public service-kommitténs förslag blev offentligt varit tydliga med att vi anser att oberoendet riskeras med en skattefinansiering av public service, därför är jag bekymrad över att förslaget nu ser ut att bli verklighet. Däremot välkomnar jag längre tillståndsperioder och att det ska tillsättas en utredning som ska se om det går att grundlagsskydda public service oberoende, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

Förslaget ska nu skickas på remiss till lagrådet. I slutet av maj överlämnas en proposition till riksdagen. Ett beslut väntas fattas hösten 2018.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev