Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Redaktörerna bakom Dokumentet 2.0 hoppar av

Publicerad: 1 december 2017, 09:27
Uppdaterad: 1 december 2017, 09:27

"Vi är bottenlöst ledsna för att det blivit så här och för hur Aftonbladet framstår utåt".


Ämnen i artikeln:

Aftonbladetmetoo

De fem redaktörerna Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus blev tillfrågade att författa Dokumentet 2.0.

Tanken var att projektet skulle samla ihop känsliga uppgifter om drabbade medarbetare, som sedan skulle publiceras som ett dokument. Nu väljer samtliga bakom projektet att hoppa av, efter olika uppfattningar om hur dokumentet ska publiceras.

"Efter långa diskussioner där vi från båda sidor varit ledsna och förbannade, kom vi igår onsdag överens om att Dokument 2.0 inte ska publiceras i sin nuvarande form. Vi accepterade publishers argument att alltför många skulle kunna känna igen sig själva i de episoder som berättas, även om alla är anonymiserade och ingen är utpekad. Vi bestämde att Dokument 2.0 skulle bearbetas till ett annat slags journalistisk produkt där citat ur vittnesmålen vävs in i en större kontext", skriver redaktörerna i Aftonbladet.

Anledningen bakom avhoppet grundar sig dels i meningsskiljaktigheter, men också att flera av personerna bakom vittnesuppgifterna inte längre ville delta i det nya upplägget.

"De flesta känner sig lurade av publisher och några känner sig lurade även av oss. I och med detta faller alltihop för vår del, eftersom det är Aftonbladets kvinnor och ingen annan vi fått mandat att representera. Och hur ärligt vi än skulle bearbeta och presentera materialet, kommer det uppfattas som att vi mörkar något på ledningens uppmaning".

Idén bakom Dokumentet 2.0 kom till under ett redaktionsmöte, efter kritiken som andra tidningar riktade mot Aftonbladets arbetsplats.

Hela inlägget från redaktörerna går att läsa här.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Aftonbladetmetoo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.