torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Sveriges Radio: Fel i 5 av 25 publiceringar

Publicerad: 11 maj 2022, 07:58

Foto: Janne Næss

Enligt Sveriges Radio har det blivit fel i 5 av totalt 25 publiceringar som Radio Sweden gjort kring KD-ledaren Ebba Busch uttalanden.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


KD-ledaren Ebba Busch uttalanden kring påskkravallerna felöversattes i 5 av 25 publiceringar, enligt Sveriges Radio.

I ett av Sveriges Radios inslag på arabiska och tillhörande inlägg på Facebook hade ordet islamister översatts med ordet muslimer. Liknande fel har också förekommit i översättningar till somaliska och kurdiska.

Sveriges Radio har nu gått igenom publiceringarna från Radio Swedens olika språkgrupper och konstaterar att det blivit fel i 5 av 25 publiceringar, vilket inkluderar inlägg i sociala medier. Felen är rättade.

”De allra flesta av Ekot Radio Swedens publiceringar kring Ebba Busch uttalande är korrekta. De felaktiga översättningarna gäller 5 av totalt 25 publiceringar. Efter att ha gått igenom dessa fel står det klart för oss att det inte finns någon systematik i de fel som skett”, skriver Gaby Katz, redaktionschef på Radio Sweden, och Klas Wolf-Watz, chef och ansvarig utgivare på Ekot, i ett inlägg på Sveriges Radio-bloggen.

Orsaken till felen beror bland annat på oavsiktliga misstag, svårigheter med att översätta begrepp och stress, skriver man.

Ett antal åtgärder tas nu av Sveriges Radio. Radio Sweden ska förstärkas med två arbetsledare, utbildningsinsatser ska genomföras och extern kompetens ska utnyttjas mer systematiskt.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio startar rysk nyhetspodd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev