Radio/podd
SR:s vd Cilla Benkö i Heta stolen: ”Man får gärna diskutera oss – men var är faktan?”
Publicerad: 6 juli 2022, 09:43
”Jag skulle önska att det bara skrevs gott om oss, men det är en utopi”, säger Cilla Benkö. Foto: Dagens Media
Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström frågar ut Sveriges Radios vd Cilla Benkö.
Kommunikationsarenan är tillbaka i Almedalen, med debatter och diskussioner om medier, kommunikation och marknadsföring. En av programpunkterna är Heta stolen, där SR:s vd Cilla Benkö på onsdagsmorgonen frågas ut av Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström.
Detta är en kortare version av intervjun.
Kommersiella medier har länge varit kritiska till public service digitala utsvävningar, som man anser snedvrider konkurrensen på marknaden. Nyligen gick Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert ut i en debattartikel där han hävdade att formerna för public service distribution behöver avgränsas och tydliggöras.
– Där tycker jag att man börjar tassa på det som är ett oberoende public service. Det är publikens behov som ska styra. Det är publiken som betalar och då tycker jag rent principiellt att man ska värna ett oberoende public service även på den digitala marknaden. Det är inte politikerna som ska bestämma vad vi gör digitalt, utan det ska publicisterna avgöra utifrån publikens behov, säger Cilla Benkö från scenen på Kommunikationsarenan.
– Sedan ska vi respektera ett ”dual system”. Det är viktigt för den svenska demokratin att vi har ett starkt public service sida vid sida med kommersiella medier.
Felöversättningar, en reporters relation till en misstänkt islamist och rasismuppropet har de senaste åren skakat Sveriges Radio, och blivit omskrivet i medierna. Hur har detta påverkat förtroendet för Sveriges Radio?
– Jag skulle önska att det bara skrevs gott om oss, men det är en utopi. Det jag vill och önskar är att när man diskuterar Sveriges Radio så ska man göra det utifrån fakta, inte utifrån vad folk tror, tycker eller spekulerar i. I alla de här exemplen finns det fakta som saknas, tycker jag utifrån min kunskapsbas. Men ibland gör vi såklart fel. Det var inte bra att vi felöversatte och då får man dra lärdomar från det. I ett stort företag med många medarbetare kan det hända att saker blir fel och då måste vi vara ödmjuka inför det och rätta till och justera.
– Det är klart att det kan ge oss en förtroendeskada på kort sikt, men på lång sikt är det inte så. Alla de här sakerna har inträffat de senaste två åren och under den perioden har vi haft stigande förtroendesiffror i den enda undersökning som räknas, nämligen den stora SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. Där ligger vi stadigt över 70 procent.
– Det vi gör i vardagen, vårt innehåll, är det som styr om folk har förtroende för oss eller inte.
Ett avsnitt av Mediepodden handlade nyligen om att tio personer har lämnat Ekot – håller du med om att det finns arbetsmiljöproblem?
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Återigen, var är faktan? Man får jättegärna diskutera oss, men inte utifrån vad man tror. Ska man gå ut och säga att det är arbetsmiljöproblem på Sveriges kanske ledande nyhetsredaktion då efterlyser jag lite fakta. Sedan är det säkert så att några slutar för att de inte trivs, men vi har fantastiska siffror när det gäller arbetsmiljöundersökningarna och det är inte så att Ekot-reportrar brukar vara blyga av sig. Så om det hade varit problem tror jag att vi hade sett det i undersökningarna.
– Sedan är det många som har slutat på Ekot nu. Det är tråkigt tycker vi, men också förståeligt. Vi har ett medielandskap just nu där alla satsar på ljud. Inte bara andra medieföretag, alla har insett att ljud är grejen. Konkurrensen om de bästa journalisterna som också kan ljud är ganska hård just nu – och var hittar man dem? Jo, på Sveriges Radio.
LÄS ÄVEN:
Cilla Benkö om rasismuppropet: ”Vi agerade direkt”
Ekotchefen kommenterar personalavhoppen i Mediepodden: ”Handlar inte om att de inte trivs”
Henrik Torehammar till Svenskan
Sveriges Radio: Fel i 5 av 25 publiceringar