söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR:s Monica Saarinen om klassiska lördagsintervjun: "Ett otroligt ensamt arbete"

Publicerad: 27 september 2014, 04:39

Inför säsongpremiären av Ekots lördagsintervju berättar programledaren Monica Saarinen om frustrationen, ensamheten – och sin drömgäst.

Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


I drygt ett år har hon lett utfrågningarna i Ekots klassiska lördagsintervju. I dag har Monica Saarinen säsongspremiär.

Inför hösten gör Ekot en extra satsning på programmet och har anställt en researcher som ska hjälpa till att förbereda programmet och göra intervjuerna ännu mer djupgående.

– I vanliga fall är jag ensam med allt, jag skriver pressmeddelanden, skriver manus och gör trailers. Det är ett otroligt ensamt arbete, även om jag har generösa kolleger här i korridorerna som gärna bidrar med input, så är jag beroende av att någon har tid. Jag kände att det blev för tungt. Grejen med lördagsintervjun är ju att man ska hinna gå djupare än de andra programmen, det är hela idén, säger Monica Saarinen, till Dagens Media.

Hon hoppas att lyssnarna ska märka skillnad.

– Researchen kommer att bli bättre, det är hela poängen, så det tror jag. Jag känner ett inre lugn som jag inte brukar känna så här dags.

Det senaste året har varit roligt, utvecklande – men också slitigt. Att efterträda populäre Tomas Ramberg var inte det lättaste, menar hon.

– Jag fick efterträda en ikon. Publiken hade svårt för det i början, det lugnade ner sig efter ett halvår, men under den första tiden var det ännu tyngre att vara själv. Det har varit jättekul men väldigt frustrerande eftersom jag har tyckt att jag har haft för lite tid och när man är ambitiös på alla plan blir det tungt.

Monica Saarinen har intervjuat en rad makthavare och politiker under tiden på Ekots lördagsintervju, däribland omvittnat svårintervjuade Carl Bildt. Själv vill Monica Saarinen inte recensera sina gäster.

– Jag har ett inbyggt motstånd mot det, jag tycker inte att det är shysst. Det är klart att jag kan känna mig frustrerad ibland, det kan jag villigt erkänna, men varför och med vem, håller jag för mig själv.

Att få gäster att ställa upp är inte alltid det lättast. Nu direkt efter valet är det få politiker som är sugna på att vara med i Ekots lördagsintervju, enligt Monica Saarinen.

– Man får nog med de flesta gäster till slut, men de vill ha god tid på sig, det är inget man gör med vänsterhanden. Det har dykt upp gäster ibland som inte är så himla förberedda och det är inte så bra. Jag tror att de flesta säger ja, fast de kanske gärna skjuter på det. De medietränar, de är grymt förberedda.

Hör folk av sig efteråt och vill ändra sig?

– Ja så kan det vara ibland. Det är nog en och annan som har tänkt direkt efter att "oj då, fick jag bara prata om det där? Jag trodde att jag skulle få prata mer om det här." Det kan finnas en besvikelse, men senare har det lagt sig. Jag är inte ovän med någon iallafall.

Vem är din drömgäst?

– Jag har fått den frågan förut och jag brukar svara Barack Obama. Det skulle vara roligt, men väldigt svårt. Han är en föreläsare så jag tror inte att han är så lätt att intervjua. Men jag tycker att det är väldigt roligt med svensk och nordisk politik, det kan jag bäst. Mina drömgäster finns här, det är så, helt ärligt. Jag lär mig saker varje vecka.

Vad ska du göra i helgen?

– Jag ska umgås med min dotter, vi ska nog gå på bio tror jag.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är dagens gäst i Ekots lördagsintervju.

Här är Monica Saarinens lördagslista:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev