Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR: Uteslutet med extern granskning

Publicerad: 12 maj 2021, 07:24

SR:s vd Cilla Benkö säger att det är helt uteslutet med en extern utredning.

Foto: Mattias Ahlm

Någon extern, oberoende utredning av Sveriges Radios hanterande av fallet med Ekotreportern som inledde en relation med en islamist är inte aktuell. Det säger SR:s vd Cilla Benkö


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Det faktum att Sveriges Radio inte själva gick ut och berättade att en Ekot-reporter inlett en relation med en dömd islamist har väckt stor uppmärksamhet.

När uppgiften om relationen nådde reporterns chef tidigare i höstas, ska Sveriges Radio ha vidtagit en rad åtgärder och kort därefter uppges reportern själv ha valt att lämna.

Reportern har i en rad artiklar bevakat den dömda islamistens ärende, vilket har skapat en diskussion om Ekots trovärdighet. Eftersom Säpo har klassat mannen som ett hot mot rikets säkerhet och han har dömts för att ha mordhotat Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Anna Gullberg har bland annat Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, samt terrorforskaren Magnus Ranstorp krävt att SR tillsätter en extern utredning av hur Sveriges Radio har hanterat ärendet.

Men att det skulle ske är uteslutet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö i en debattartikel i SVD, och hänvisar till Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

”För mig är det rent principiellt helt uteslutet att medverka till något slag av extern utredning av våra redaktionella processer, detta av hänsyn till medarbetare men framför allt av hänsyn till alla våra uppgiftslämnare”

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News