Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR:s Cilla Benkö grillas i försvarsutskottet

Publicerad: 9 augusti 2022, 07:25

Cilla Benkö.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen ställs Sveriges Radio till svars i försvarsutskottet. Tillsammans med MSB ska de svara på frågor hur säkerhetsarbetet har skötts, efter Dagens Nyheters granskning av SR. ”Finns det brister vill utskottet naturligtvis veta om det”, säger Pål Jonson (M), utskottets ordförande.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges RadioSRDagens NyheterToppnyheter eftermiddag

I en rad artiklar har Dagens Nyheter granskat Sveriges Radios säkerhetsarbete. Tidningen har skrivit om en extern konsult, utländska tekniker som ska ha jobbat inom skalskyddet och kod till VMA som lades i molntjänst.

Sveriges Radio har hävdat att inga oegentligheter har förekommit och anklagat Dagens Nyheter för fel i sin rapportering.

LÄS OCKSÅ: SD:s Linus Bylund: ”Det är vårt ansvar att agera” 

Granskningen fick dock flera ledamöter i riksdagens försvarsutskott att reagera och fråga sig hur säkerhetsarbetet på SR egentligen har gått till och kallade Sveriges Radio och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till ett möte för att svara på frågor. Det extrainkallade mötet äger rum idag och utskottets ordförande Pål Jonson (M) förklarar för Dagens Nyheter att han ser allvarligt på tidningens uppgifter och hoppas att ledamöterna kommer att ha en bättre bild efter sammanträdet.

– Jag förväntar mig att SR utförligt kommer svara på de uppgifter som har framkommit och vilka åtgärder man vidtar för att ha ett högt säkerhetsskydd, säger han till Dagens Nyheter.

Även experter kommer att närvara vid mötet för att svara på frågor och sätta säkerhetsfrågorna i ett bredare perspektiv, uppger DN.

– Men de ska även kunna svara på frågor direkt kopplat till SR och MSB:s roll.

Sveriges Radios Cilla Benkö kommer, tillsammans med chefer för säkerhet, teknik och trafikradion vara på plats för att svara på frågor.

I ett SMS till Dagens Nyheter skriver hon:

”Vi välkomnar möjligheten att få diskutera och redogöra för hur vi arbetar med Sveriges Radios totalförsvarsuppdrag och beredskapsplanering samt så klart att svara på alla ledamöternas frågor under mötet.”

Krisen på SR:

SR:s säkerhetschef: ”Handlar om ett korrekt säkerhetsskyddsarbete”

Kommentar: Locket på från SR:s ledning

Experten om SR:s krisstrategi: ”Offerkoftan passar inte”

Peter Wolodarski: ”Vi uppfattade det som ett hot”

Jan Scherman om SR-krisen: ”Vittnar om ett självskadebeteende”

SJF:s ordförande riktar kritik mot SR: ”Borde veta bättre”

Socialdemokraterna: Vi ska granska SR:s förtroende

SD:s Linus Bylund: ”Det är vårt ansvar att agera”

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev