Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR-reporter slutade efter relation med dömd islamist hon bevakat

Publicerad: 6 maj 2021, 06:41

Reportern valde själv att lämna efter att uppgiften att hon inlett en relation med en dömd islamist vars situation hon bevakat nådde hennes chef.

Foto: Janne Næss

En Ekot-reporter har lämnat Sveriges Radio efter att hon inlett en relation med en dömd islamist vars situation hon har bevakat.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Det var sajten Doku, som granskar våldsbejakande jihadism, som avslöjade att Ekot-reportern inlett en privat relation med en dömd islamist. Mannen, som är en släkting till den så kallade ”Gävleimamen”, har av Säpo klassats som ett islamistiskt säkerhetshot och har bland annat dömts för att ha mordhotat Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Anna Gullberg.

När uppgiften om relationen nådde reporterns chef tidigare i höstas valde hon att lämna.

– Det är klart att det här är väldigt allvarligt, och det tyckte jag redan i september när jag fick reda på detta första gången. Vi vidtog direkt åtgärder, vi agerade och reportern valde kort efter att vi hade fått reda på detta att sluta på egen begäran, säger Klas Wolf-Watz, chef och ansvarig utgivare för Ekot, till Aktuellt.

Särskilt allvarligt är detta, menar Klas Wolf-Watz, eftersom reporterns agerande gjort att hennes och redaktionens integritet kunnat ifrågasättas vilket riskerar att skada Ekots trovärdighet på ett allvarligt sätt.

Ekot har efter att de här uppgifterna kommit fram gått igenom ett antal inslag som bedöms relevanta att granska och landat i att de är fortsatt relevanta.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.