fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR-reporter deltog på möte om utomrättslig domstol

Publicerad: 11 augusti 2022, 08:16

Sveriges Radio i blåsväder igen. Foto: JANNE NAESS

En reporter vid Sveriges Radios minoritetsredaktion Radio Romano var med och uttalade sig på ett möte efter rykten om att en ung kvinna ofredats, skriver Expressen. Under mötet ska reportern uttalat sig om utomrättsliga domstolar.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


 

Det var i maj förra året mötet med SR-reportern ägde rum. Ett tjugotal romska män har samlats efter en uppkommen konflikt där en kvinna inte längre vill bo med sin svärfar. Även rykten om att svärfadern ska ha ofredat kvinnan ska ha florerat. På mötet vill svärfadern att en så kallad romani kris, en romsk domstol, ska öppnas, skriver Expressen.

LÄS OCKSÅ: Sveriges Radio: Fel i 5 av 25 publiceringar 

På mötet deltar en SR-reporter som ställer sig upp under mötet och säger att han vill förstå händelsen bättre och vill veta mer om hur denna utomrättsliga domstol fungerar. Sedan nämner han att han själv har en svärdotter.

– Även vi som är yngre har svärdöttrar och svärsöner, vi vill veta vad man får göra och inte göra. Ena sekunden är det löst, andra sekunden är det krisi, säger han i en inspelning som Expressen tagit del av.

När Expressen först når reportern och hans chef menar de både att situationen är oproblematiskt och chefen för Radio Romano, Anne Sseruwagi, uppger att hon har fullt förtroende för reportern. Hon bedyrar dock att Sveriges Radio tar avstånd från parallella rättssystem.

Några dagar senare kovänder både reportern och chefen för Radio Romano. I Expressens artikel försäkrar SR-chefen att det inte var en utomrättslig domstol han närvarade vid och säger:

– Med facit i hand tycka att det är olyckligt att han deltog på det här mötet och han känner själv att han inte skulle deltagit. Och han kommer inte att delta i den här typen av möten igen.

Reportern själv ångrar nu sitt deltagande.

– Jag känner att jag inte skulle varit där helt enkelt. Jag blev bjuden av mina vänner att vara på plats och lyssna på vad de skulle säga, men idag så ångrar jag verkligen att jag var där. Jag ångrar det, säger han.

LÄS OCKSÅ: Jan Scherman om SR-krisen: ”Vittnar om ett självskadebeteende” 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev