Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Spotifykrisen – detta har hänt

Publicerad: 9 februari 2022, 13:31

Det stormar om Spotify som både kritiseras för att sprida desinformation om covid-19 samt n-ordet via Joe Rogans podd.

Foto: Rebecca Cabage/Invision/AP/TT + Gregory Payan/AP/TT + Henrik Montgomery/TT + Aleksander Andersen/Scanpix/TT

Har du inte riktigt hängt med i den senaste tidens kritik mot Spotify och poddaren Joe Rogan? Här är en sammanfattning av kontroversen.


Ämnen i artikeln:

SpotifyCoronaviruset

I skapandet av sitt ljudimperium har Spotify knutit till sig poddskapare efter poddskapare för att bredda ljudplattformen och göra den än mer attraktiv för betalande prenumeranter.

2020 tecknar Spotify ett kontrakt med en av USA:s största poddare – Joe Rogan. Priset som Spotify ska ha betalat är extremt, enligt uppgift till WSJ låg prislappen på hela 100 miljoner dollar.

Ett par år senare befinner sig Spotify nu i rejält blåsväder på grund av Joe Rogan. 

Det hela fick sin början i januari efter att 270 forskare och läkare i USA skrivit under ett upprop där de anklagar Joe Rogan för att sprida desinformation om coronapandemin. De riktar särskild kritik mot avsnittet publicerat den 31 december som gästas av doktor Robert Malone som blivit avstäng från Twitter efter att just ha spridit desinformation om covid-19. 

Det har lett till att flertalet stora artister i protest plockat bort sin musik från Spotify. Först ut var Neil Young som den 26 januari meddelade att han tar bort sin musik från Spotify, efter det har även Joni Mitchell, Nils Lofgren, Graham Nash, India Arie tagit bort sin musik från plattformen. 

Spotify svarade med att publicera ett blogginlägg den 30 januari där de förkunnade att de kommer att utveckla ett sätt att införa faktalänkar i de avsnitt som berör covid-19

I ett nära 10 minuter långt inlägg på Instagram publicerat den 31 januari har även Joe Rogan gett sin kommentar kring ”den senaste kontroversen med Spotify”.

Men spridningen av desinformation är inte den enda anledningen till att Joe Rogan och hans podd har kritiserats. Podden har tidigare och i närtid även anklagats för att vara både sexistisk, rasistisk, transfobisk och antisemitisk. 

”Neil Young öppnade en dörr som jag måste gå igenom. Jag tror på yttrandefrihet. Jag finner dock att Joe Rogan är problematisk av andra skäl än hans covid-intervjuer. För mig är det också hans språk kring ras”, skriver India Arie i ett inlägg på Instagram den 1 februari angående varför hon lämnar Spotify.

I en instastory tar India Arie även upp det problematiska i att Joe Rogan vid upprepade tillfällen under åren använt n-ordet.

Även detta har Joe Rogan kommenterat. I ett inlägg publicerat på Instagram den 5 februari säger han att det är ”det mest beklagliga och skamliga” som han någonsin behövt prata om offentligt och att ”det ser för jävligt ut även för mig”. 

Dagen innan Joe Rogans ursäkt, alltså på fredagen den 4 februari, tog Spotify bort 70 avsnitt av ”Joe Rogan experience” som har spelats in mellan 2009 och 2018. 

Den 6 februari bad Spotifys grundare och vd Daniel Ek om ursäkt till de anställda över n-ordetkontroversen. I uttalandet skriver Daniel Ek att de 70 avsnitten har plockats bort i dialog med Joe Rogan efter debatten om n-ordet. 

Samtidigt skriver Daniel Ek att han inte tror att det är rätt väg att gå att tysta Joe Rogan. Vidare krishanterade Daniel Ek genom att meddela att Spotify kommer att investera 100 miljoner dollar – det vill säga den summa som bolaget köpte ”Joe Rogan Experience” för – för att på olika sätt främja historiskt marginaliserade grupper. 

Här kan du läsa brevet i sin helhet.  

Neil Young har fortsatt att svinga mot Spotify och specifikt Daniel Ek då han den 7 februari via sin sajt uppmanade andra artister – men även anställda på Spotify – att lämna plattformen och bolaget. 

”Till anställda på SPOTIFY, säger jag att Daniel EK är ert stora problem – inte Joe Rogan. Ek drar i trådarna. Ta dig därifrån innan det äter upp sin själ”, skriver Neil Young bland annat. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SpotifyCoronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev