fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SJF:s ordförande riktar kritik mot SR: ”Borde veta bättre”

Publicerad: 20 juli 2022, 08:16

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Foto: Tor Johnsson

SR:s säkerhetschef resonerade om att anmäla Dagens Nyheter till Säkerhetspolisen under en granskning av deras säkerhetsarbete. Något som tidningen upplevde som ett hot. Nu riktar SJF:s ordförande kritik mot Sveriges Radio.
– Borde veta bättre, skriver Ulrika Hyllert på Facebook.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter eftermiddagSJFSveriges RadioDagens NyheterPeter WolodarskiUlrika Hyllert

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Under Dagens Nyheters pågående granskning av Sveriges Radios säkerhetsarbete skickade SR:s säkerhetschef, Anna Svedberg, ett mejl till Dagens Nyheter där hon resonerade om tidningen hade tillgång till säkerhetskänsliga dokument och skrev:

”Bara det faktum att ni eventuellt har dessa, kan utgöra grund för brott och jag behöver i så fall anmäla detta till Säkerhetspolisen och vår tillsynsmyndighet, Länsstyrelsen i Stockholm.”

LÄS OCKSÅ: Peter Wolodarski: ”Vi uppfattade det som ett hot” 

Detta uppfattade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och de som arbetade med granskningen som ett hot, uppgav han för Dagens Media.

Anna Svedberg uppgav i sin sida i en mejlintervju med Dagens Media att det inte rörde sig om ett hot utan ”ett korrekt säkerhetsskyddsarbete”.

Nu reagerar Svenska journalistförbundets ordförande, Ulrika Hyllert, på mejlet SR:s säkerhetschef skickade till DN.

”Dagsaktuell och mest allvarlig är Sveriges Radios svar på en granskning om säkerheten där representanten för företaget, säkerhetschefen, säger att Dagens Nyheter kan komma att anmälas till Säpo och att DN borde lämna ifrån sig arbetsmaterial”, skriver hon och fortsätter: 

”Även väldigt känsliga säkerhetsfrågor behöver kunna granskas utan att någon börjar prata om tryckfrihetsbrott, särskilt när det är ett medieföretag som borde veta bättre innan de kommenterar så vårdslöst.”

LÄS OCKSÅ: SR:s säkerhetschef: ”Handlar om ett korrekt säkerhetsskyddsarbete”

Även Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjær är kritisk till SR:s agerande och skriver på Twitter: ”Ett medieföretag borde veta bättre än så, och tåla en granskning utan att prata tryckfrihetsbrott.”

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev