torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Rix FM gynnade McDonalds

Publicerad: 2 maj 2012, 13:03

Både Rix FM och Sveriges Radio fälls av Granskninsnämnden för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSveriges RadioMTG Radio

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Rix FM fälls av Granskningsnämnden för ett antal olika överträdelser, bland annat för placering av sponsormeddelanden och annonsmarkering.

Granskningsnämnden vill även att Rix FM ska böta 100 000 kronor per tillståndsinnehavare för två olika inslag där de har stridit mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Det ena fallet gäller en trailer för evenemanget Rix FM Festival där Rix FM framhävde vissa produkter, som McFlurry från McDonald’s och Hunger Control från Nutrilett.

Det andra fallet gäller det återkommande programinslaget ”Din tur i kön”, där programledaren ringde upp en bensinstation som tillhör en viss kedja och bjöd den som stod först i butikskön på det han eller hon skulle inhandla.

”Enligt nämndens mening uppkom ett gynnande av bensinstationskedjan i inslagen. För att kunna delta i utlottningen krävdes dessutom att man gjorde inköp på någon av de bensinstationer som tillhörde den aktuella kedjan, vilken för övrigt var sponsor för inslaget. Nämnden anser att inslagen därför kunde uppfattas som en uppmuntran till lyssnarna att göra sina inköp på någon av den aktuella kedjans bensinstationer för att därmed ha en chans att få sina inköp gratis”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Nämnden fäller även ”Ring så spelar vi” i P4 för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Under ett avsnitt i höstas intervjuades en gästprogramledare om sin nya bok. Fyra gånger under programmet delade programledaren sedan ut sin bok som bonuspris till de tävlande. Nämnden anser därför att Sveriges Radio bör böta 50 000 kronor.

Även TV4 fälls för sin sändning av ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”. Nämnden anser att tidpunkten för sändningen tillsammans med filmens våldsamma innehåll strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev