Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Regeringen utreder villkoren för kommersiell radio

Publicerad: 16 september 2021, 11:03

Kulturminister Amanda Lind ger MPRT i uppdrag att utreda villkoren för kommersiell radio.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen ger Myndigheten för press, radio och tv i uppdrag att utreda villkoren för kommersiell radio.

Ämnen i artikeln:

Myndigheten för press, radio och tvAmanda LindBauer Media GroupViaplay GroupLinda PalmgrenChrister Modig

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Både Bauer Medias vd Linda Palmgren och Nent Groups verksamhetschef Christer Modig har tidigare efterlyst politiska beslut på radioområdet. 

– Vi tror på en linjär radio även i framtiden, men i så fall är det helt avgörande att den fortsätter att utvecklas och att det finns en tydlighet i hur vi ska distribuera ljud framöver. Just nu är vi farligt nära att ljuddistributionen kommer att gå via någon global plattform som den svenska staten inte kontrollerar, sade Christer Modig nyligen till Dagens Media.

LÄS ÄVEN: Uteblivna politiska beslut skapar frustration – här är radiobolagens mediepolitiska önskningar

Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, ska enligt ett pressmeddelande nu analysera ”behovet av eventuella förändringar i regelverket för tillståndsgivning för analog och kommersiell radio”.

– Att radioföretagens villkor är förutsägbara och ger möjlighet att bedriva en livskraftig verksamhet är en förutsättning för en långsiktigt hållbar kommersiell radio, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind, i pressmeddelandet.

I februari i år lämnade MPRT ett förslag om att tillståndsperioderna för både digital och analog kommersiell radio ska löpa ut 2026, vilket innebär en synkronisering av tillståndsperioderna. Förslaget ska nu vara utgångspunkt för utredningen om villkoren för kommersiell radio. 

I uppdraget ingår också att göra en kartläggning och analys av digitalradioutvecklingen i Europa sedan 2016 och av marknaden för digitalradio i Sverige.

Uppdraget ska redovisas senast 21 december 2022.

LÄS ÄVEN: Ljudvågen väller fram – här är alla artiklar från temaveckan om ljud 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev