Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Radion i upprop: ”Att lyssna på svensk FM-radio i bilar måste tryggas”

Publicerad: 2 december 2019, 12:02

Christer Modig, vd på Nent Group Radio, Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio och Staffan Rosell, vd på Bauer Media, vill gemensamt se krav på FM-mottagare i alla nya bilar.

Foto: Janne Næss och Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Regeringen föreslår att alla bilar ska ha en digitalradiomottagare. SR, Nent och Bauer vill i ett gemensamt uttalande att kravet även omfattar vanlig FM-radio.


Ämnen i artikeln:

Bauer Media GroupNENT GroupSveriges Radio

Idag avslutas remisstiden för regeringens förslag om att alla nya bilar i Sverige från och med den 21 december 2020 ska ha en digitalradiomottagare. Förslaget har sitt ursprung i ett EU-direktiv som antogs förra året och som är tänkt att stötta de EU-länder som överväger en övergång från FM till digitalradio.

Sverige är dock inte ett av de länder som just nu överväger en övergång till digitalradio. Men som Dagens Media tidigare berättat har både Sveriges Radio och Nent Group dragit igång digitala sändningar.

”Därför välkomnar Sveriges Radio, Nent Group och Bauer Media regeringens förslag. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att eftersom FM står sig så starkt i Sverige och ser ut att göra det under en längre tid behöver regeringen utvidga kravet till att även omfatta FM-mottagare i bilar”, skriver man i ett gemensamt pressmeddelande, och fortsätter:

”Utan ett sådant krav riskerar det att bli svårare för publiken att hitta ett svenskt radioutbud i bilar. Konsekvensen kan också bli att branschen får svårt att upprätthålla ett starkt ‘dual system’ – ett starkt Sveriges Radio sida vid sida med starka svenska kommersiella medier som erbjuder ett högkvalitativt utbud för en publik i Sverige. 

Ett krav på digitalradio-mottagare i bilar utan ett motsvarande krav på FM-mottagare missar en annan viktig faktor, beredskapsperspektivet. Det försummar vikten av allmänhetens möjlighet att ta emot VMA och kärnkraftslarm oavsett var de befinner sig i landet. Sveriges Radio har ett viktigt uppdrag att sända VMA som via FM-nätet kan nå 99,8 procent av befolkningen.”

Madeleine Nilsson

Reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev