söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Radiokonflikten kan snart avgöras

Publicerad: 2 september 2014, 21:00

Striden om den svenska radiomarknaden närmar sig ett avgörande. I potten ligger tio lokala marknader där SBS Radio för närvarande har monopol. "Vi känner oss trygga", säger Staffan Rosell, vd på SBS Radio.

Ämnen i artikeln:

SBS RadioMTG Radio

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@dagensmedia.se


Konflikten kring den svenska radiomarknaden har pågått i två och ett halvt år.

Bakgrunden är SBS Radios övertagande av NRJ:s stationer runt om i landet, vilket result­erade i att SBS Radio fick en marknadsandel på 65,5 procent och MTG Radio en andel på 34,5 procent.

MTG Radio, som tidigare var jämstarkt med konkurrenten, valde att anmäla SBS och NRJ:s samarbete till Konkurrensverket, KKV, eftersom den nya konstellationen dessutom fick monopol på ett flertal lokala marknader.

– Det pågår fortfarande en utredning och vi vet inte när vi kommer att fatta ett beslut. Men vi har tittat på det här länge, och nu är det i alla fall i slutskedet, säger Fredrik Ahlsted­t, projekt­ledare för ärendet hos KKV.

Enligt uppgift till Dagens Media har KKV bett SBS Radio att inkomma med ett svar på problematiken kring monopol­situationen.

– Jag kan inte berätta om våra faktiska utredningsåtgärder, och kan därför inte gå in på några detaljer om vilken information vi har bett om eller inte, säger Fredrik Ahlstedt.

Klart är att KKV tar situationen på största allvar, och att myndighetens personal snart ska presentera ett underlag för generaldirektören. Därefter kommer myndigheten att fatta ett beslut.

SBS Radio har i sin kommunikation med KKV slagit fast att radiobranschen inte kan betraktas som en isolerad marknad.

– Deras frågeställning handlar om huruvida det blir problem med konkurrensen på mediemarknaden där det bara finns en aktör som säljer radio. Då säger vi nej, vi kan inte se att det finns några sådana problem, säger Staffan Rosell, vd på SBS Radio, och fortsätter:

– Vi kan inte ta ut några högre priser, för radio är inte en egen bransch. Vi är en del av mediemarknaden. Om vi försöker ta ut högre priser kommer annonsörer bara byta till dagspress, direktreklam, lokal-tv eller något annat medieslag.

Christer Modig, vd på MTG Radio, ger inte mycket för den verklighetsbeskrivningen. Han slår fast att radion inte omfattas av samma etableringsrätt som andra branscher.

– Vi kan starta en tidning i Eskilstuna i morgon om vi vill. Men radion är något som är kontrollerat av staten. Det är omöjligt för någon annan att ta sig in – SBS sitter på båda sändningstillstånden, säger han.

Christer Modig håller inte heller med om att annonsörerna bara kan flytta pengarna till en lokaltidning om SBS Radio skruvar upp priserna.

– Vi har sagt att det rör sig om två helt skilda medier, där det ena är ljudburet och det andra är i print. Radion har många fördelar framför det skrivna ordet, och vice versa. De är inte utbytbara på det sättet.

Under 2013 investerade annonsörerna drygt 600 miljoner kronor i radioreklam, en minskning med nästan 10 procent jämfört med föregående år.

Enligt Christer Modig har försäljningen utvecklats positivt under 2014.

Införandet av mätsystemet PPM, som ger lyssnarsiffror motsvarande tv-branschens ratings, bidrar också till ett ökat intresse för radio. Dessutom hjälper det till att fånga upp en del pengar som flyter över från slutsålda tv-kanaler.

– Det är nog en del kampanjer som har räddats av radion när tv:n har gått ner. Det tror jag absolut, säger Christer Modig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev