söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Radiobranschen siktar på gemensam radiospelare

Publicerad: 4 oktober 2010, 08:18

Radiobranschen diskuterar en gemensam digital radiospelare för public service-, reklam- och närradio.

Ämnen i artikeln:

SBS RadioChrister ModigStaffan RosellSveriges RadioMTG Radio

SA

Synnöve Almer


I Norge har reklamradion och public service gjort gemensam sak och lanserat en nät-applikation som hanterar ett 40-tal norska radiostationer. Senare i höst lanseras även brittiska Radioplayer, som bygger på ett samarbete mellan BBC och Storbritanniens privatradio. Nu diskuterar även de stora svenska radiobolagen om en liknande lösning.

– Vi är positiva alla tre till att göra något liknande, säger Staffan Rosell, vd på SBS Radio, och hänvisar till det egna bolaget, MTG Radio och SR.

Inga beslut är tagna ännu. Först ska radiobolagen träffas och diskutera upplägget. MTG Radios vice vd Christer Modig ser Digitalradio Norge som en förlaga:

– De har satt ihop en gemensam organisation och ett digitalradioforum som hanterar digital radio för alla plattformar. Jag tror på en sådan organisation med de tre stora bolagen, UR och närradion. Exempel från andra länder visar att ju överens vi är desto snabbare går digitaliseringen.

Radiobranschens gemensamma organisation RAB har sedan länge stridit för att införa digital broadcasting av radion i Sverige. En gemensam radiospelare för nätet och mobilen förändrar inte det, enligt Staffan Rosell:

– En radioplayer är jättespännande, men vi ser inte det som ett komplement. Vi måste ha en radiotjänst i Sverige som fungerar utan att folk behöver abonnera på nättjänster och som inte tar så mycket kapacitet från nätet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev