fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Pontus Schultz pris till Cilla Benkö

Publicerad: 4 oktober 2016, 06:48

Sveriges Radios vd Cilla Benkö prisas för sitt jämställdhetsarbete.

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioCilla BenköPontus Schultz

Cilla Benkö är årets mottagare av Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv.

Hon tilldelas priset för att hon lyckats skapa en helt jämställd chefsorganisation på alla nivåer inom Sveriges Radio.

– Jag är ödmjukt stolt och hedrad över att få detta fina pris och ett personligt erkännande. Vår uppgift är att vara den öppna arenan där tusentals röster får höras och åsikter brytas och vi ser det som vår uppgift att skildra Sverige som det ser ut. Vi ska bidra till ett väl fungerande demokratiskt samhälle. Ett jämställt Sveriges Radio som värnar mångfald är för mig helt avgörande för att vi ska kunna lyckas med vårt uppdrag och leva upp till våra ambitioner. Det krävs mod, envishet och en tydlig viljeinriktning men också anpassade rekryteringsprocesser. Jämställda företag som strävar efter mångfald är ingen utopi, det är en högst möjlig verklighet, sade Cilla Benkö när hon mottog priset på måndagen.

Ur juryns motivering:

” När andra snackar har årets pristagare gjort det, lite i det tysta: Skapat en helt jämställd ledning. Cilla Benkö har visat att jämställdhet inte är en mjuk fråga utan en affärskritisk fråga, som kräver fokus och aktiva val. Genom att konsekvent rekrytera den bästa kompetensen på alla nivåer, istället för den som ser ut som tidigare talanger, har pristagaren uppnått imponerande siffror: 50 procent kvinnor i ledningsgruppen, och 50 procent kvinnor bland samtliga chefer. Arbetet med jämställdhet och mångfald omfattar inte bara den interna organisationen, utan också själva verksamheten, med den uttalade ambitionen att skildra Sverige som Sverige ser ut. I sin position som vd på en av de viktigaste kanalerna för kommunikation i Sverige kan Cilla Benkö verkligen påverka, och hon har använt den möjligheten fullt ut.”

Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv

Priset delas årligen ut av Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv, till minne av Pontus Schultz som förolyckades 2012.

Tidigare mottagare av Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv är Antonia Ax:son Johnson, ägare tidigare ordförande för Axel Johnson AB (2013), Karl Johan Persson, VD för H&M (2014) och Martin Lundstedt, VD AB Volvo (2015).

Pristagaren utses av en jury* efter en öppen nomineringsprocess. I sitt beslut har juryn särskilt tagit fasta på följande i Cilla Benkös arbete:

Cilla Benkö har aktivt arbetat för en jämn könsfördelning bland alla Sveriges Radios chefer, idag är siffran 50/50. Cilla Benkö har medvetet arbetat för att tillsätta en ledningsgrupp som är helt jämställd, idag består den av 4 kvinnor och 4 män. Cilla Benkö har initierat ett starkt utvecklat mångfaldsarbete utifrån 30 olika punkter som både berör vilka röster som hörs i radio och vilka som arbetar på företaget. Hon ser mångfald som en tillgång och något som möjliggör hög kvalitet och nyskapande och arbetar nu med ett projekt för att öka mångfalden i alla delar av verksamheten, för att spegla Sverige som det ser ut. Företaget har för sjätte året i rad utsetts till det mest trovärdiga företaget alla kategorier i Sverige i Medieakademiens årliga förtroendebarometer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev