onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

P1 Morgon börjar sändas på lördagar: ”Intresset finns där”

Publicerad: 26 januari 2023, 07:00

Elias Wahlberg, Parisa Höglund, Helene Benno och Mikael Kulle leder P1 Morgon.

Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Från och med den 28 januari kommer P1 Morgon också sändas på lördagar. Enligt SR ser de nu ett behov av ett nyhetsprogram på lördagsmorgonen: ”Det känns stort”.

Ämnen i artikeln:

SRSveriges RadioP1

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Lördagsmorgnarna i Sveriges Radio P1 har stått utan ett nyhetsprogram. Men det ska det bli ändring på. SR annonserar att P1 Morgon, som normalt sänds måndag till fredag, även ska gå på lördagar med premiär den 28 januari.

Anledningen är att Sveriges Radio har sett ett behov och efterfrågan hos lyssnare att ta del av mer nyheter och oftare.

– När vi hela tiden kan ta emot information och har ett nyhetstätt läge så blir många fler intresserade av att hänga med. Det såg vi väldigt tydligt under först pandemin och sedan Ukrainakriget. Människor vill veta mer och hänga med, man vill ha kolla. Även om anledningarna till att man vill hålla koll är tråkiga så är suget efter nyheter fortfarande där. Vi ser det på lyssnarsiffrorna, vilket är glädjande. Att intresset finns där märker vi helt klart , säger programledaren Mikael Kulle till Dagens Media.

Det låter inte som att ni kommer få problem att fylla programmet heller med allt som händer i världen?

– Det tror jag verkligen inte. Det finns ett glapp under helgen och det märker vi allt för ofta på fredagar, att det är långt till måndag. Vi upplever att det är bra att kunna få möta lyssnarna och vakna med dem även på lördagen.

Mikael Kulle förklarar att upplägget kommer vara likt ett vanligt P1 Morgon.

– Man ska känna igen sig i P1 Morgon. P1 Morgon till vardags har senaste nytt, har fördjupningen men också bredden. Där är det viktigt, även om vi inte har alla våra kompisar på sport, vetenskap och kultur med oss en lördagsmorgon, att vi verkligen ska vara den breda utblicken. Man kommer känna igen sig, säger han.

Du håller i premiären den 28 januari, hur känns det? Du är van?

– Det är vant, det är roligt, men framför allt känns det väldigt givande att Sveriges Radio vill dra igång en sådan här satsning. Det är inte varje dag vi kan få en helt ny slot. Det känns stort. Vi har fått ett bra gäng som ska jobba med det här och vi hoppas ge varje lyssnare en så bra start på helgen som möjligt.

Programmen som påverkas av nya P1 Morgon:

✓ Lundströms bokradio flyttar från 08.00 till 17.00 lördagar.

✓ Direkt efter nya P1 Morgon kommer reprisen av Spanarna sändas kl 09.03.

✓ Konflikt får ny sändningstid kl 10.03.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev