fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Omfattande plagiat i ännu fler poddar

Publicerad: 4 oktober 2019, 06:37

Foto: Skärmdump Radio Play

Svenska Mordhistorier är inte den enda podden som plagierat innehåll. Ytterligare tre poddar anklagas för plagiat. Både producenten Dabozzi Media och distributören Bauer Media har känt till problemen under flera års tid.

Ämnen i artikeln:

Podcast

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Podden Svenska Mordhistorier och deras nyutgivna bok med samma namn har plagierat innehåll från både nyhetsmedier och bloggar, vilket avslöjades av Kulturnyheterna. Sebastian Krantz, skapare av podden har erkänt plagiatet.

– Det har blivit fel, det är den mänskliga faktorn. Jag vill be jättemycket om ursäkt, sade han till SVT när plagiatet uppdagades. 

En vidare granskning av Kulturnyheterna visar att det även förekommer plagiat i poddarna Svenska Rån, Ufopodden och Hemsökt. Sebastian Krantz och Dabozzi Media ligger bakom samtliga av poddarna och plagiaten ska enligt Kulturnyheterna ha pågått under flera års tid. 

Sebastian Krantz erkänner även denna gång att man har gjort fel. 

– Vi har ju varit jättedåliga på att göra en kontroll av manusen. Det är ju bara att erkänna, säger han till Kulturnyheterna.

Sebastian Krantz säger att de anlitat runt tio olika manusförfattare och att källorna inte kontrollerats. 

Plagiaten ska ha förekommit under flera års tid och distributören Bauer Media ska dessutom ha känt till problemet. Som lösning har de återkommande raderat och redigerat avsnitt. Under tiden har Bauer Media fortsatt sälja annonser i poddarna. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev