måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Navid Modiri: “Jag står för det öppna samtalet utan kompromiss"

Publicerad: 9 februari 2019, 07:00

Navid Modiris samtalspodd "Hur kan vi" är nu aktuell med sin andra säsong.

Foto: Pressbild.

HELGLÄSNING. Navid Modiri är hjärnan bakom den omdiskuterade podden “Hur kan vi”. Trots hård kritik är planen att göra den ännu kaxigare: “Jag stänger inte dörren för någon”, säger Navid Modiri till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

YoutubePodcast

John Söderberg

john.soderberg@dagensmedia.se


Själv tillskriver Navid Modiri sig epiteten “samtalsaktivist”. I samband med lanseringen av poddens andra säsong var Ingrid Carlqvist, som i mediala sammanhang beskrivits som högerextrem, först ut som gäst. Avsnittet har i media mött något av en kritikstorm. Kolbjörn Guwalius beskriver i Arbetaren att det gjort podden till en arena för att normalisera rasistiska konspirationsteorier.

– Dels fick vi kritik från Kolbjörn på Arbetaren. Även Brit Stakston från Dagens Nyheter och Jens Liljestrand skrev i Expressen och kritiserade oss. Det har också varit två artiklar i Sydsvenskan, så det har varit rätt många namnkunniga journalister som har kritiserat oss på olika punkter, säger Navid Modiri. 

Podden kritiserades bland annat för valet av publiceringsdag, det vill säga förintelsens minnesdag. Han menar att han svarade på kritiken i en artikel i Resumé, och att han i artikeln bemött de punkter som återkommer i kritiken. 

– Vi har i samma artikel gått ut och bett om ursäkt för den dagen vi publicerade avsnittet. Det var inget aktivt val av oss, utan det var ett otroligt olyckligt och klumpigt misstag från vår sida. Det beror på att vi på haft ett ganska hårt tryck på oss och är en liten redaktion. I övrigt har jag egentligen inget att tillägga, förutom det jag redan sagt till Resumé, säger han. 

Borde du satt ner foten tydligare och förhållit dig mer kritisk gentemot gästen i det här avsnittet? 

– Jag tycker att jag i samtalet försökte på ett nyanserat sätt ifrågasätta och kritisera henne och de åsikter hon förmedlade, som jag ofta upplevde som väldigt generaliserande. Men mitt uppdrag i “Hur kan vi” är inte renodlat journalistiskt. Mitt uppdrag, och syftet med hela podden, är att kunna vara både i debatt, diskussion och dialog. Det är en svår balansgång att både vara inlyssnande och gränssättande, säger han, och fortsätter:

– Jag har alltid självkritik efteråt, det går alltid att i efterhand hitta punkter där man borde varit hårdare och punkter där man borde varit mer inlyssnande. Det känner jag efter varje avsnitt.

Nyfiken på livet och på människor

Som person beskriver sig Navid Modiri själv som "militant nyfiken på livet och på människor". 

– Jag är fascinerad och löjligt nyfiken på att försöka förstå och ta reda på saker. Jag är en person med mycket energi. Den energin tror jag kommer från en vilja och en besatthet av att försöka förstå min omvärld, säger han.

Bredvid “Hur kan vi” har Navid Modiri även en annan podd, “Björn och Navid”, som är mer existentiell och handlar till stor del om personlig utveckling. Det är enligt honom ett samtal för att försöka skapa förståelse, men menar att podden “Hur kan vi” är en förlängning av det samtalsarbetet.

– Jag såg det omtalade järnrörsklippet och dess efterföljande diskussioner och debatter i tv, radio, ledarsidor och sociala medier och upplevde det som fullt krig. Det fanns en oförmåga att kunna höra och förstå den andra sidan. Det var för mig en språngbräda in i arbetet kring samtal som har fortsatt sedan dess.

Idén till podden har enligt Navid Modiri funnits i flera år. Men det var under en resa för drygt ett år sedan som han upptäckte andra poddare som Joe Rogan och Sam Harris och blev inspirerad.

– Jag drog igång en Kickstarter och fick in nästan 300 000 kronor och var i gång med podden i maj 2018. 

Varför är det öppna samtalet viktigt? 

– Vi bor i ett samhälle. Ett samhälle är för mig en grupp människor som tycker det är en bra idé att göra saker tillsammans. Vi tjänar på att betala skatt, bygga vägar och ha sjukhus och skolor. Det hade varit dyrt och ineffektivt om du och jag ska göra det här var för sig. Samhället bygger på gemenskap, även om det i ett samhälle kommer finnas konflikter och skav. Trots konflikter kan vi ändå göra saker gemensamt. Då förväntar jag mig att vi kan samtala med varandra. Om vi inte kan det kan vi definitivt inte samarbeta, och då kan vi inte ha ett samhälle, säger han, och fortsätter:

– De här orden hänger ihop så tydligt, både lingvistiskt men också symboliskt. Kan vi inte ens prata med varandra är det kört. Jag tror att vi kommer lära oss det genom att stöta och blöta med varandra. 

Vad är dina reflektioner kring poddens första säsong?

– Jag är väldigt stolt över att vi lyckats boka utmanande gäster. Vi har nästan 14 000 prenumeranter på Youtube och har lyckats nå ut till hundratusentals människor. Vi har fått positiv respons från olika håll som tycker att detta är något som behövs i Sverige. 

– Men vi har också fått kritik, till exempel att jag är för inlyssnande, att jag skapat utrymme för gäster att prata på utan att ha gått i konflikt med gästen. Det har jag försökt börja göra nu när jag tycker att gästen kommer med löjliga påståenden som jag vet inte är sanna. Jag upplever att jag blivit mer gränsdragande och att jag går i skav med gästen och pendlar mellan konflikt och nyfikenhet.

Ett samtal där Navid Modiri upplevde det svårt att utmana gästens påståenden var med Katerina Janouch. 

– Hon är en ångvält av Guds nåde när hon kör på, ibland är det svårt att utmana och ifrågasätta henne om man inte är närvarande och påläst. Om jag hade gjort om samtalet i dag hade jag satt ner foten mer och vågat kritisera, säger han.

Finns det något ämne du inte skulle vilja prata om?

– Det finns flera ämnen som skulle vara svåra, men det betyder inte att jag kommer undvika dem. Jag har upplevt en hel del jobbiga situationer kopplat till den här podden under det gångna året. “Hur kan vi” är det tuffaste projekt jag varit med om någonsin.

I januari 2019 anordnades ett tre timmars live-event i Malmö i förmån för “Hur kan vi”. Vad var tanken med det?

– Det var ett tillfälle för poddens gäster att få prata med varandra och att göra det live. Jag tror det händer något när människor träffas bortom skärmarna, när de inte sitter och skriver till varandra, spänner käkarna och bråkar med någons pixliga avatar. Det är inte samma sak som att möta en person mellan fyra ögon och prata. Det är så mycket som försvinner i den digitala kommunikationen, den missar den mänskliga dataöverföringen av känslor och subtila signaler som finns i blickar och ansiktsuttryck. 

Vad har du för planer och mål framöver i poddens andra säsong?

– Vi kommer trycka på ännu hårdare och gå ännu djupare med fler gäster och mer kontroversiella ämnen. Jag stänger inte dörren för någon, är det en relevant gäst kommer vi bjuda in personen. Vi har blivit kaxigare och står för det öppna samtalet utan kompromiss. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev