Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Medieveteran startar plattformar för superlokala nyhetspoddar

Publicerad: 17 maj 2021, 12:39

Målet är att plattformen ska växa och bli Sveriges största radionätverk bestående av flera hundra små stationer runtom i landet.

Foto:

Medieveteranen Sakari Pitkänen och Martin Carlsson startar plattform för hyperlokala nyhetspoddar.


Ämnen i artikeln:

AILokalpress

Från och med i dag måndag drar två lokala dagliga nyhetspoddar i gång, en om Bjäre och en om Hammarby sjöstad. Nyhetspoddarna läses upp av AI-programledare. 

Poddarna bygger på plattformen Radio X som grundats av vd Sakari Pitkänen, tidigare mångårig chefredaktör för gratistidningen Metro, och CTO Martin Carlsson

– Vi visar dels att det går att göra hyperlokal journalistik i områden som saknar journalistisk bevakning. Dels att AI-röster kan användas om man inte har råd, tid eller kompetens att använda levande uppläsare. Eller som ett komplement till mänskliga röster, säger Sakari Pitkänen, i ett pressmeddelande. 

Medgrundarnas mål är att plattformen ska växa och bli Sveriges största radionätverk bestående av flera hundra små stationer runtom i landet. 

Nyhetspodden om Bjäre med namnet ”Godmorgon Bjäre” ska publiceras sju dagar i veckan och fungera som ett komplement till den hemburna tidningen Bjäre Nu med veckoutgivning. Nyhetssändningarna är två till tre minuter långa och distribueras via Spotify och Apple. 

Även om Radio X inledningsvis satsar på AI-uppläsning av lokal journalistik är tanken att plattformen även kan användas till interninformation eller produkt- och finansinformation. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AILokalpress

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.