fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Mediavison: Allt fler hushåll betalar för poddar

Publicerad: 24 maj 2023, 09:43

Summan hushållen betalar för podcasts har nära fördubblats på ett år, visar Mediavisions siffror.

Ämnen i artikeln:

MediavisionIRMPodcast

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Hur mycket hushållen spenderar på podcasts ökade kraftigt under 2023 års första kvartal, jämfört med samma period i fjol. Årets siffra landar på över en halv miljon, att jämföra med 230.000 första kvartalet 2022. Det visar nya siffror från Mediavision.

Till gruppen betalda podcast räknas prenumererade tjänster alternativt specifika titlar betalda via exempelvis Patreon. Den stora ökningen jämfört med motsvarande siffror från förra året syns i betalningar till de specifika titlarna.

Ökningen innebär att ett svenskt snitthushåll i dag, enligt Mediavisions uträkning, i genomsnitt betalar 9 kronor i månaden för podcast. I den siffran ingår dock inte betalningar som till exempel Spotify-abonnemang, trots att många väljer att lyssna den vägen.

Podcast står i dag för en mycket liten del av den totala annonsmarknaden, men det Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM) spår att investeringarna i ljudmediet kommer att växa.

– Podcasts är fortsatt det minsta betalsegmentet inom ljud, även om det just nu växer snabbast sett till betalande hushåll. För betalda podcasts syns just nu två tydliga ”spår”: Dels abonnemang med många titlar under samma tak, dels prenumerationer på specifika titlar. Intresset ökar för båda, men specifika titlar har vuxit mest sett till antal betalande hushåll, säger Fredrik Liljeqvist, senior analytiker på Mediavision i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Annonsintäkterna för podcast fortsätter växa

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev