Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Kritik mot Aftonbladets podd ”Stormens utveckling”: ”Antisemitiska tankefigurer är inte skojiga”

Publicerad: 25 maj 2020, 08:47
Uppdaterad: 25 maj 2020, 12:59

”Vad är det här för dravel, Aftonbladet?”, skriver Dagens Nyheters chefredaktör på Twitter.

Foto: Janne Næss

Aftonbladet Kulturs podd ”Stormens utveckling” har väckt kritik från Svenska kommittén mot antisemitism och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetPeter Wolodarski

I Aftonbladet Kulturs podd ”Stormens utveckling” för programledaren Ola Söderholm ett resonemang kring kritiken om Sveriges hantering av coronaviruset. 

Det är specifikt ett uttalande i podden som har väckt reaktioner där programledaren säger att många med invandrarbakgrund samt människor med judisk bakgrund har kritiserat hanteringen:

”Dels är det kritik från utlandet mot att det är sinnessjukt att tänka så som svenskarna gör. Men också påfallande många av kritikerna i Sverige är sådana som har invandrarbakgrund. Eller judisk bakgrund, typ Wolodarski och Göran Rosenberg”. 

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter är en av de som kritiserat poddavsnittet: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Även Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) är kritiska mot uttalandet. 

– Det är ett otroligt dumt resonemang de för. Att den svenska diskussionen om corona kan delas in i en svensk sida och en utländsk sida, och att det i den utländska sidan ingår ett antal personer som underförstått inte har svenska erfarenheter, och sedan nämner man att bland dem finns det judar. Det implicerar att svenska judar skulle ha andra erfarenheter än svenskar. I förlängningen är det även ett farligt resonemang, säger Svante Weyler, ordförande i kommittén till Dagens Nyheter

I en Twittertråd förklarar Ola Söderholm sitt resonemang.

”Det var ett längre resonemang om att det finns en kritik som går ut på att något i den svenska traditionen av social ingenjörskonst gör att man mer lättvindigt verkar kunna trampa på de individuella mänskliga rättigheterna hos de svagaste för det stora friska flertalets skull”, skriver han och fortsätter:

”Att dels finns den kritiken i utlandet men också att det ofta verkar som att svenskar med invandrar/flyktingbakgrunder har lättare att se det här problemet: när man ser befolkningen som en ”deg” man knådar i stället för att alltid sätta individens okränkbara rätt till liv först”. 

Ola Söderholm tar även upp den jargong som han och poddgästen Jonathan Unge har:

”Att jag nämnde det judiska handlade väl också om att det är återkommande i jargongen med Jonatan. Att han ofta skämtar om sin judiska bakgrund och så vidare. Kan kanske förstå hur det lät illa för andra, men tror iaf inte det var komplicerat för vana lyssnare av oss”. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Dagens Media har sökt kulturchef Karin Pettersson som hänvisar till att Ola Söderholm har svarat på kritiken på Twitter. 

”Han kommer även behandla frågan mer utförligt i nästa avsnitt av Stormens utveckling”, tillägger hon. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetPeter Wolodarski

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev