söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Kravet: "Svensk radio måste bli digital"

Publicerad: 6 mars 2013, 06:53

Det är dags att slopa FM-nätet och digitalisera radion. Det anser vd:arna för Sveriges Radio, MTG Radio och SBS Radio – som nu ställer krav på politikerna.

Ämnen i artikeln:

SBS RadioSveriges RadioMTG Radio

DT

Dante Thomsen


Det är i en debattartikel på SvD Brännpunkt som de tre vd:arna Cilla Benkö, SVT, Staffan Rosell, SBS Radio och Christer Modig, MTG Radio, ställer det gemensamma kravet på att radion ska digitaliseras.

I debattartikeln, som publiceras inför ett möte i riksdagen, skriver trion bland annat att radiobranschen just nu lever och utvecklas som en analog ö i ett digitalt hav.

" Tv har för länge sedan fått sitt nationella digitala nät. I Europa har situationen förändrats snabbt, och alltfler länder väljer att gå över till digital radio. Om vi inte ska halka efter är det därför hög tid att digitalisera radion även i Sverige", skriver de.

Internet och smartphones är heller ingen ersättning för ett digitalt nät.

" De uppfyller inte publikens rättmätiga krav att alltid fungera oavsett väder och vind, strömavbrott, stora som små störningar i samhället. Internet är inte tillräckligt robust. Internet kan inte ersätta marksänd radio. Stormen Gudrun 2005 är kanske det mest kända svenska exemplet där radions robusta beredskapsfunktion hade en avgörande betydelse".

Om Sverige inte hakar på digitaliseringen riskerar landet att hamna rejält på efterkälken, skriver de tre radio-vd:arna. Därför kräver de politisk handling och samordning.

" Radions framtida distribution är en branschfråga och som sådan en del av infrastrukturen för framtidens radio. Därmed är den, enligt vår mening, en del av den svenska digitala agendan. Det är ett samhällsansvar", skriver de.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev