Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Kommentar: Locket på från SR:s ledning

Publicerad: 20 juli 2022, 13:02

Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kritiken växer mot SR efter hotet att anmäla DN till Säpo och vd Cilla Benkö duckar. Samtidigt flyger hon utomlands på semester. Här är frågorna hon måste besvara.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioCilla BenköDagens Nyheter

Texten har uppdaterats den 22 juli, texten har tillfogats ett tillägg.

 

Det får aldrig bli tyst i radion. Statsradion har statens uppdrag att i alla lägen hålla oss informerade och vi betalar dem fyra miljarder skattekronor om året för deras tjänster.

Men det är ofta märkligt tyst från SR, särskilt när det finns kritiska frågor att ställa. Som i dag:

✓ Ligger det inom SR:s beredskapsuppdrag att anmäla andra medieföretag som kommit över sekretessbelagda uppgifter om radions roll inom totalförsvaret?

✓ Har SR:s säkerhetsansvariga i uppdrag att forska efter andra medieföretags källskyddade uppgifter då dessa rör radions beredskapsuppdrag?

✓ Hur ser styrelse och ledning på SR:s ansvar att informera skattebetalarna om förhållanden i företaget genom att besvara andra mediers frågor?

Viktiga policyfrågor av intresse för skattebetalarna och särskilt för mediebranschen. Enklast är att fråga Cilla Benkö.

Hon svarar inte, vi talar med mobilsvaret.

LÄS OCKSÅ: Peter Wolodarski: ”Vi uppfattade det som ett hot” 

Ringer då SR:s vd-assistent Madeleine Pilati som inte svarar, vi talar med mobilsvaret.

Ringer presschefen Claes Bertilson och biträdande presschefen Eva Sahlin. Ingen svarar, vi talar med mobilsvaren.

Ringer pressjouren som faktiskt svarar:

– Cilla Benkö är på semester. Nej vi vet inte var hon är.

Men det vet vi. I går klockan 14 45 satte hon sig i rad 3 på ett plan till Lissabon och läste Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige”. Från Lissabon brukar man åka vidare till Azorerna, men radiochefen ska enligt vissa källor vidare till semesterparadiset Seychellerna.

Källuppgifter kan vara osäkra så vi söker en säker källa, styrelseordförande Lennart Käll, som borde kunna besvara centrala policyfrågor som ytterst ansvarig för SR och dessutom ska hålla rätt på sin vd.

Han svarar inte, men messar efter några timmar en hänvisning till presstjänsten. Följdfrågan om var vd befinner sig besvarar han inte alls.

Då sms:ar plötsligt presschefen Bertilson och säger att vi fått hjälp med våra frågor av presstjänsten, vilket vi inte alls fått.

Vi frågar om han tappat rösten, men han svarar att han är på semester och ”inte i läge att ringa i telefon”.

LÄS OCKSÅ: SR:s säkerhetschef: ”Handlar om ett korrekt säkerhetsskyddsarbete”

Efter tre timmar ringer pressjouren tillbaka:

– Vi känner att dina frågor fick tydliga svar av säkerhetschefen Anna Svedberg i Dagens Media i går, så vi har inget att tillägga.

Har ni tagit reda på vart vd tagit vägen då?

– Nej, vi har inte efterforskat det.

Tillägg:

Sveriges Radios presstjänst har nu tagit reda på var deras vd Cilla Benkö befinner sig, vilket som framgår ovan inte var fallet när Dagens Media frågade i förrgår. De önskar tillägga följande:

”Hela förra veckan arbetade hon i Radiohuset i Stockholm och denna vecka skulle hon ha haft semester och vandrat på den Portugisiska landsbygden men har inte semester just nu utan jobbar därifrån.”

SR önskar också förtydliga att ”anmälan till SÄPO gäller oss själva, inte DN, utifrån säkerhetsskyddsansvaret för SR i det fall att vi får kännedom om dokument som skulle kunna vara hemliga.”

Något svar på vår fråga om det ingår i beredskapsuppdraget att efterforska DN:s källor har vi inte fått. Det kanske blir en uppgift för Säpo om SR anmäler sig själva för slarv med säkerheten.

 

Leif Holmkvist

reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev