Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Hörselnedsatta i upprop mot SR

Publicerad: 17 mars 2020, 08:29

Foto: Janne Naess

Omkring 1 500 personer har skrivit under ett upprop i vilket Sveriges Radio kritiseras för att, genom sina korta webbtexter, utestänga döva och personer med hörselnedsättningar från coronarapporteringen.

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioCoronaviruset

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Sveriges Radio har det senaste året mer aktivt fokuserat på sitt kärnuppdrag ljud.

Men strategin ifrågasätts nu av personer med hörselnedsättning som menar att de får svårare att ta till sig rapporteringen kring det nya coronavirusets spridning. Kritiken framförs i ett upprop som undertecknats av omkring 1 500 personer. Det rapporterar Kulturnytt

– Jag reagerar ganska kraftigt på det eftersom att det stänger ute så väldigt många döva och hörselskadade. Det är ju över en miljon människor som riskerar att missa information när man inte kan ta den till sig via hörsel, säger Conny Norén, den person som tagit initiativ till uppropet och som själv har två döva barn.

Uppropet backas av Sveriges dövas riksförbund (SDR).

Sveriges Radios tillgänglighetsansvariga Elle-Kari Höjeberg kommenterar kritiken:

– Sveriges Radio är ju ett ljudföretag. I det ordet ligger att vi arbetar med ljud och det ska vi vara bäst på. Och det betyder när det gäller hörselskadade att vi prioriterar hörbarhet snarare än text. Det här står ju också i vårat sändningstillstånd, och ljudet är vår kärnverksamhet, text är ett komplement. Det är det här vi får våra pengar för, det är att göra radio inte att göra text.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev