Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Här är Spotifys poddsatsningar i höst

Publicerad: 1 september 2022, 11:17

En handfull nya poddar lanseras i höst. Först ut är samtalspodden ”OSV” av Tiktok-profilerna Vendela Saajakari, Olivia Halle och Samuel Lejon. Premiär har även dokumentärpodden ”Simma med delfiner” av journalisten Lars Berge, som görs inom formatet Spotify Dok.

Spotify presenterar nya poddar för hösten. ”För oss är det viktigt att både bygga och professionalisera podcastbranschen”, säger Karin Bäckmark, nordisk podcastchef på Spotify, vid Spotifys höstpresentation.


Ämnen i artikeln:

SpotifyPodcastToppnyheter eftermiddag

Enligt Spotify innehöll plattformen i slutet av årets andra kvartal 4,4 miljoner poddar. Spotify avslöjar inte hur många användare som lyssnar på podcasts, utan har bara gått ut med att antalet aktiva användare per månad som lyssnar på poddar har ökat med tvåsiffriga tal det senaste året. Totalt hade Spotify 433 miljoner aktiva användare per månad under Q2, vilket är en ökning på 19 procent jämfört med i fjol.

Spotify räknar med att antalet användare ökar till 450 miljoner i höst och både lyssnandet och intäkterna från poddar ökar.

Mot den bakgrunden höll Spotify idag, torsdag, sin presentation över höstens nyheter. En handfull nya poddar lanseras i höst. 

Först ut är samtalspodden ”OSV” av Vendela Saajakari, Olivia Halle och Samuel Lejon, som är mest kända från Tiktok. Premiär idag har även dokumentärpodden ”Simma med delfiner” av journalisten Lars Berge, som görs inom formatet Spotify Dok.

Enligt Karin Bäckmark är Spotify Dok den största originalpodden på Spotify i Sverige.

– Vi ser också att dokumentärpoddar har gått om samtalspoddar i år, säger hon under presentationen.

Paolo Saka, redaktör på Spotify, Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey, med Karin Bäckmark, nordisk podcastchef på Spotify under Spotifys höstpresentation.

Den 2 september är det dags för en ny podd från Filip Dikmen, i form av videopodden ”Bete dej”. Dessutom gör Spotify en svensk version av en av världens största poddar – ”Serial Killer”. Den svenska versionen har fått namnet ”Seriemördare” och görs av journalisten Irena Pozar. Den går upp 15 september.

En vecka senare är det premiär för podden ”Tänk om – med Carl Tuleus” som är vinnare av Spotifys poddinitiativ Sound Up Sweden. Sound Up är Spotifys program som syftar till att bredda representationen i den svenska podcastbranschen. I år riktade sig programmet mot HBTQIA-personer.

Ytterligare en nyhet är att podden ”Raseriet” läggs ner efter 6,5 år. I stället är Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby tillbaka med podden ”Amie & Fanna”.

Redan förra året släppte Spotify ett antal ljudböcker på plattformen, främst i USA, och förvärvade ljudboksföretaget Findaway. På den amerikanska marknaden byggs nu ljudböcker upp som en tredje vertikal bredvid musik och poddar inom Spotify. När en liknande lansering ska ske i Sverige är inte känt, men Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, gav en hint under presentationen.

– Jag skulle bli förvånad om vi inte står här nästa år och också pratar ljudböcker och annat kreativt ljudinnehåll. Det är vår strategi framåt att introducera nya typer av ljudinnehåll och jag tror att Sverige är en marknad på tur, sade han på scenen.

LÄS ÄVEN:
Så utvecklas poddlyssnandet – här är årets vinnare och förlorare
Innehåll i fokus för poddbolagen – när annonsintäkterna och räckvidden ökar

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev