fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

GRN fäller Sveriges Radios intervju med Isabella Löwengrip

Publicerad: 2 november 2020, 12:16

Granskningsnämnden (GRN) fäller avsnittet av Söndagsintervjun från i maj i år där Isabella Löwngrip intervjuas. Detta för att en del av det hon berättar om sin barndom i programmet strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Foto: Martin Petersson

Isabella Löwengrips mamma anmälde SR till Granskningsnämnden (GRN) efter Söndagsintervjun i P1 i mitten av maj i år. Nu fäller GRN programmet – som är nominerat till utmärkelsen Guldörat.

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSveriges RadioSRIsabella LöwengripAftonbladet

DG


Som Dagens Media rapporterat medverkade influencern och entreprenören Isabella Löwengrip i Söndagsintervjun i Sveriges Radio P1 i maj i år. 

LÄS OCKSÅ: Isabella Löwengrips mamma anmäler Sveriges Radio

I intervjun berättade hon bland annat om sin bolagskrasch under hösten och vintern 2019 och sin efterföljande svåra depression. Hon pratade också om sin barndom och sa att det förekom såväl alkoholmissbruk som misshandel under hennes uppväxtår. 

Isabella Löwengrips mamma valde att anmäla programmet till Granskningsnämnden (GRN). Anmälan uppmärksammades först av bloggen Bloggbevakning som bland annat bevakar och rapporterat om influencers. Och därefter av Aftonbladet. 

I anmälan skriver mamman: 

”Det är ett intrång i vårt privatliv där vi inte har fått någon som helst chans att rentvå oss eller komma med vårt perspektiv. Isabella har en egen agenda och enbart Isabellas ord får höras oemotsagt, och detta på skattefinansierad kanal som säger sig vara opartisk och oberoende av privata särintressen.”

Sveriges Radios ansvariga utgivare Nina Glans bemötte anmälan i en intervju i Aftonbladet i juni. Till tidningen sa Nina Glans då att inga konkreta personer utpekas i intervjun och att Isabella Löwengrip ”beskriver sitt liv och sin uppväxt” och att hon har rätt till det.

Strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet

Men GRN gör en annan bedömning och fäller programmet, vilket flera medier rapporterat på måndagen. Enligt Bloggbevakning, som tagit del av GRN-beslutet, fälls programmet för att det strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Däremot frias det vad gäller kravet på opartiskhet.

Av beslutet, som Bloggbevakning publicerat en del av, framgår det att GRN anser att Isabella Löwengrips ”familj var möjlig att identifiera genom” hennes ”medverkan i programmet”. Och de ”uppgifter av intrångskaraktär som förekom” rörande familjen ”kan inte anses vara motiverade av någon oavvisligt allmänt intresse”, skriver GNR i sitt beslut.

Däremot anser GRN att programmet inte strider mot kravet på opartiskhet, med motiveringen att programformen gör gällande att ”det tydligt var den intervjuades egna åsikter och upplevelser som fördes fram”.

Söndagsintervjun i Sveriges Radios P1 görs av journalisten Martin Wicklin och programmet, som nu alltså fälls, är nominerat till radioutmärkelsen Guldörat. Nu på onsdag den 4 november meddelas vinnaren.

Kritik mot sommarprat läggs ned 

Av den del av GRN-beslutet som Bloggbevakning publicerat framgår det också att Isabella Löwengrips pappa riktat kritik mot hennes Sommar i P1 från 2019. Men GRN meddelar i det fallet att det ärendet läggs ned eftersom anmälan inkom för sent. GRN granskar bara anmälningar som inkommer efter tre månader efter att ett program sänts om det finns ”särskilda skäl” för det. Och några sådana skäl finns inte i dett fall, enligt GRN.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev