Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Från podd till P1 Morgon – Henrik Torehammar får lägga band på formuleringsivern

Publicerad: 4 augusti 2021, 12:17

Efter sju år som programledare av podden ”Det politiska spelet” gick Henrik Torehammar vidare till P1 Morgon: ”Att vara mitt i saker som händer är det roligaste i världen”, säger han.

Foto: Mattias Ahlm

Journalisten Henrik Torehammar axlar sedan i vintras P1 Morgon, dit han gick efter sju år på podden ”Det politiska spelet”. Men egentligen skulle han bli byråkrat. ”Jag halkade in på radion på ett bananskal, slash en säng”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioHenrik Torehammar

Henrik Torehammar rynkar pannan och ser ut att fokusera intensivt.

– Jag försöker desperat tänka på om jag har någon hobby… strömningstjänster där man kan titta på tv? Men det är barnen. Vi har ett litet regnbågsfamiljeupplägg med min man och vår kompis som är mamman, säger han på sin omisskänneliga Kristinehamnsdialekt.

– Det var en kompis som sa att ”I 30-årsåldern är du lite trött på dig själv och kommer inte att komma till några nya insikter om vem du är, då är det skönt att något annat suger upp tiden”. Att ha barn är lite som att vara inne i en torktumlare, men man slipper ta itu med sin egen ångest.

”Att vara mitt i saker som händer är det roligaste i världen”

När Dagens Media intervjuar Henrik Torehammar har han precis klivit ur en historisk sändning – riksdagen har samma morgon röstat igenom misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven.

– Vilken morgon! Men det är vid sådana här tillfällen som jag förstår varför jag blev journalist. Att vara mitt i saker som händer är det roligaste i världen.

Henrik Torehammar gör 15 år på Sveriges Radio nästa år. Han har bland annat varit programledare för Brunchrapporten, Kvällspasset och Torehammars vecka i P3, lett Musikhjälpen, varit programledare för Ring P1, utsetts till Årets rookie vid Radiogalan, deltagit i Aftonbladets morgon-tv, och under sju år lett podden ”Det politiska spelet”.

– Men egentligen skulle jag bli byråkrat och pluggade statsvetenskap, statistik, ekonomi och sånt. Men så var det min kille, Johan Hilton, [idag krönikör på DN, red.anm] som drog in mig på journalistiken på JMG. Och samma dag som Fabian Bengtsson hittades i Slottsskogen skulle vi göra en fejktidning och jobba som om det var en vanlig nyhetsdag. I den nyhetspulsen insåg jag att journalistik är jättespännande och roligt, och där beseglades mitt öde.

Är det fortfarande det som driver dig – att vara mitt i pulsen?

– Dels är det nyhetsknarket, dels har jag något sorts obehaglig pedagogisk ambition – jag vill förklara världen. Jag tycker om den folkbildande ambition som public service ofta har stått för. 

– Här känner jag att min 40-åriga tvåbarnspappapersona blir någon sorts revyaktig Kurt Olsson-wannabe som står och ritar på ett blädderblock, men jag vill hitta det oväntade, roliga, intressanta eller dramatiska i ett skeende. Jag tycker genuint att politik och samhällsfrågor är väldigt spännande och jag vill förmedla det engagemanget till människor.

”Jag har varit politiskt aktiv och försöker inte dölja det”

Henrik Torehammar föddes in i en politiskt engagerad familj. Både farfar och pappa var engagerade i Folkpartiet, och inte helt förvånande blev också unge Henrik folkpartist.

– Jag skulle vilja säga att jag satt som ersättare i kommunstyrelsen, men jag tror inte att jag kom in i kommunfullmäktige. Det här bör man såklart komma ihåg, men jag har varit politiskt aktiv och försöker inte dölja det. Jag blev jättemätt på det, och var en ganska dålig ideolog, så i 20-årsåldern hoppade jag av.

– Vissa gånger har folk försökt kasta det i ansiktet på mig – ”du är ju politisk aktör” – men det var länge sedan. Däremot tror jag att det ger mig ett annat perspektiv. Och kanske en väl idealistisk syn på politiker, de försöker inte bara luras utan ibland vill de väl.

Henrik Torehammar säger att han idag inte längre ”har en ideologi”. Det skulle dessutom rimma illa med uppdraget som journalist på ett av Sveriges Radios största nyhetsprogram – och dessutom med journalistikens ambitioner att vara objektiv – även om han själv tidigare har sagt att ”transparens är den nya objektiviteten”.

– Jag tror att det är ett bättre ideal, men samtidigt måste vi vara ödmjuka inför motparter och lyssnare, lyssna på våra kritiker, be om ursäkt och göra om och göra rätt.

Henrik Torehammar nämner den amerikanska journalisten John Dickerson på Slate som en inspirationskälla till ”Det politiska spelet”.

– Han sa så här: ”När du väl börjar definiera dig som en ideolog och tar det ordet i din mun så börjar hjärnan processen att stänga ute saker för att få behålla sin självbild. Och om du vill fortsätta ha den etiketten på dig själv så måste du sluta lyssna på saker”. Det tror jag på och jag hoppas att jag fortfarande är öppen och jag försöker vara lyhörd.

Varför blev det radio?

– Det var återigen pojkvännen. Jag halkade in på ett bananskal, slash en säng höll jag på att säga. Jag var helt öppen med det i ett försök att äga situationen, men det blev ändå många frågor – ”Du har legat dig till det här va?” – så det blev en sanning.

– Men radio fanns alltid i min uppväxt och P3 hade något legendariskt över sig på 1990-talet. Så när jag fick ett erbjudande om att flytta till Göteborg och jobba med samhällsprogram så tog jag det.

Henrik Torehammar har gjort sig känd som ett språkligt yrväder. 2019 belönades han dessutom med Sveriges Radios språkpris i kategorin Riks med motiveringen: ”En formuleringsfantastisk enfant terrible som reformerar, attraherar och rör om med halsbrytande iakttagelser och oefterlikneliga liknelser”.

Men i P1 Morgon kan han inte vara lika utsvävande.

– P1 måste till sin funktion vara stramare och vara en seriös och pålitlig röst. Den kan ha lite personlighet och liv, men många människor ska kunna lyssna på oss och då är det bra att prata som en normal, vuxen människa. Ibland kan jag få till en liten skruv och då kan det ge större effekt.

– Jag tror på klyschan att de strama begränsningarna skapar, om inte stor konst, så i alla fall radio.

Får du lägga band på dig själv?

– Hela tiden. Jag tycker att makt och strategier är extremt spännande, men kommer lätt in i någon slags dokusåpafiering – ”Men Morgan Johansson, blev du ledsen när Nooshi säger att du ljuger?”. Det kan finnas poänger där men man måste tänka på vad lyssnarna bryr sig om. 

Vad är roligast – liveradio eller podd?

– Jag har ju gjort väldigt mycket podd, men just nu är liveradio väldigt roligt. Jag har alltid gillat känslan av att gå på fest och gå runt mellan olika grupper och mingla, det är lite samma känsla på P1 Morgon. Man bara ”Hej sporten, hej ekonomi, hej vetenskap, nu är vi i Turkiet, nu är vi i Gnosjö”. Det hoppandet tycker jag är jättekul.

”På 00-talet var det värsta som fanns att vara en P1-robot”

Henrik Torehammar återkommer flera gånger under samtalet till det faktum att han numera är vuxen – och jobbar på en vuxen kanal. 

– När jag var en ung människa på 00-talet så var det värsta som fanns att vara en P1-robot. Det var så sterilt och så pratade inte människor. Det finns nog spår av mig kvar i det.

Och att ”bli vuxen” i sociala medier har varit en utmaning.

– Som jag älskade sociala medier! Jag var först på Twitter, först på Instagram och jag hade alla konstiga plattformar. Fram till att Snapchat blev stort kastade jag mig in på allt som fanns. 

– Jag testade Clubhouse en sväng också, men oj vad det sög tid. När jag avinstallerade appen gick min internetanvändning ner med 80 procent.

Enligt Henrik Torehammar var det popularitetsdrogen i sociala medier som lockade.

– Sociala medier belönar ju popularitet, och som människa vill man ju vara omtyckt. Att förstå gruppen och den kollektiva mobbningsmentaliteten som hela tiden belönar det tonåriga i oss är centralt. Ibland har jag varit extremt avundsjuk på de som gör en mediekarriär av det och bara mjölkar ur sitt privatliv, men samtidigt tänker jag att några av oss kanske ska få bli vuxna och prata på en vuxen talande kanal.

Hur mycket ägnar du dig åt sociala medier idag?

– Jag försöker hålla mig borta, men har dolda Insta-konton där jag kan visa upp barnen för familjen. Sedan måste man ju kolla sin Twitter och Facebook, men jag gör det väldigt begränsat. Jag blir nästan aldrig glad av det. Internet är tyvärr en väldigt nedslående plats på grund av de medvetna missförstånden och aggressivt dumma retoriken.

Namn: Henrik Torehammar

Ålder: 40 år

Familj: Man och två barn på 2 och 5 år, samt barnens mamma.

Karriär: Jobbat på SR sedan 2007, och är sedan 2017 anställd på Ekot. Programledare för P1 Morgon sedan februari 2021, dessförinnan programledare för podden ”Det politiska spelet”. Var dessförinnan programledare för Brunchrapporten i P3, liksom Korrerapporten, Torehammars vecka, Torehammars supervalår och P3:s partiledarutfrågningar under två val. Var sidekick i tv-programmet Aftonbladet Morgon och ledde även den första upplagan av Musikhjälpen i P3 2008. Ledarskribent på GT.

Förebilder: ”John Dickerson på Slate tycker jag har en väldigt sund röst, det var också väldigt spännande att jobba med Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg – att få suga i sig deras kunskap var verkligen en politisk skola. Men också alla människor som jag har fått göra olika saker med: Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg, Annie Reuterskiöld, My Rohwedder. Det har också varit roligt att se Viktor Barth-Kron, Parisa Amiri, Hannes Hervieu och Margret Atladottir som jag jobbat med växa upp.”

Gör på semestern: ”Det blir lite klyschigt Österlen, vi har kompisar där. Dessutom blir det familjen i Värmland, vi ska äta glass, bada i havet och kanske gå på loppis. Men jag ska inte ägna mig mer åt smide. Eftersom jag kommer från en smedsläkt så trodde jag länge att jag hade en magisk förmåga att smida. Så fick jag en kurs i 40-årspresent och jag var helt värdelös – där krossades dagdrömmen att om allt skiter sig så kan jag flytta ut på Österlen och smida fula ljusstakar som jag tar alldeles för mycket betalt för.”

 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News