torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Fempers äntrar poddscenen

Publicerad: 4 maj 2022, 09:01

Foto: Hibo Abadir

Fempers Nyheter gör en nyhets- och kulturpodcast av sin journalistik. ”Vi ska vara orädda och bara göra”, säger redaktören Sagal Hussein Omar.

Ämnen i artikeln:

Podcast

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


För ett drygt år sedan startade redaktionen för Feministiskt Perspektiv och Mediehuset Grön Press den nya feministiska nyhetssajten Fempers Nyheter. Beskedet kom efter att Feministiskt Perspektiv hade nekats driftstöd.

Nu, ett år efter lanseringen, släpper sajten den veckoåterkommande podcasten ”Femperspodden” som beskrivs som en nyhets- och kulturpodd med ambitionen att en dag kunna stå på egna ben. Till redaktör har radiojournalisten Sagal Hussein Omar utsetts. 

– Vi har funderat på att göra en podd länge och då en nyhets- och kulturpodcast där vi sammanfattar vad som har hänt i veckan på max 30 minuter, både globalt och lokalt. Det här kommer inte att bli någon ”snackpodd” där vi utgår från oss själva, utan det ska handla om vår samtid som vi tittar på med feministiska ögon, säger  Sagal Hussein Omar, som är på väg till den första inspelningen när Dagens Media når henne över telefon.

Podden kommer också att innehålla intervjuer med akademiker, debattörer, journalister, opinionsbildare och aktivister. Men det första avsnittet, som släpps i morgon, handlar mycket om att presentera upplägget och vilka som kommer att utgöra podden.

– Morgondagens avsnitt blir framför allt en introduktion av oss som kommer att medverka och de ämnen vi planerar att djupdyka i. Så det blir ett slags hej. Sedan drar vi i gång det format vi har satt för podden nästa vecka, säger Sagal Hussein Omar.

Målet är att nå 1 500 återkommande lyssnare, säger ni. Hur ska ni nå dit?

– Genom att vara orädda och bara göra. Alla idéer är värda att testa. Jag vill använda det som feminismen har gett mig sedan jag var tio år nämligen de kritiska ögonen, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det svårt att säga exakt hur vi ska nå 1 500 lyssnare, men vi tar det första klivet i dag och det känns väldigt roligt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev