tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Efter programledarens uppmaning – SR bötfälls för otillbörligt gynnande

Publicerad: 21 december 2022, 11:50

Foto: Janne Næss

50 000 kronor kostar det Sveriges Radio att en programledare för ett rikstäckande musikprogram uppmanade lyssnarna att följa hans Instagram.

Ämnen i artikeln:

NyheterSveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var under en sändning av ett av Sveriges Radios (SR) rikstäckande musikprogram som programledaren bad lyssnarna gå in och följa honom på Instagram. För detta fällde Granskningsnämnden för radio och tv programmet i februari i år, med hänvisning till att det handlade om otillbörligt gynnande.

Med anledning av det ansökte nämnden senare om att Sveriges Radio ska betala en särskild avgift om 50 000 kronor. Nu har Förvaltningsrätten beslutat att det blir så.

I domen slår rätten fast att tilltaget ”gynnade både programledarens egna kommersiella intressen och Instagram på ett sätt som inte kan anses motiverat av ett tillräckligt informations- eller underhållningsintresse.”

Av domen framgår dock att Sveriges Radio har motsatt sig ansökan och straffavgiften. Det eftersom public service-bolaget anser att bestämmelsen om otillbörligt gynnande är svårtolkad och att praxis inte är klar och tydlig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev