Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Ebba Busch: ”Public service bör smalnas av”

Publicerad: 4 september 2020, 06:23

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill begränsa public service.

Foto: Janne Næss + Press

Om Kristdemokraterna får inflytande under nästa mandatperiod kommer Ebba Busch att driva frågan om att ”renodla” public services uppdrag.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaSveriges TelevisionSveriges RadioUR

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, anser inte att public service ska ägna sig åt nöjesproduktioner som konkurrerar med de kommersiella mediernas. Om Kristdemokraterna får inflytande under nästa mandatperiod lovar Ebba Busch därför att renodla public service uppdrag så att fokus ligger på nyhetsverksamheten. Det säger hon till Expressen.

– Huvuduppdraget ska vara att säkra oberoende nyhetsbevakning i hela landet. Inte primärt att göra nöjesprogram som konkurrerar med andra kommersiella kanaler.

LÄS OCKSÅ: SD vill agera mot ”ålderdomlig syn” på journalistik

Att verka för att public service smalnas av var något Kristdemokraternas riksting fattade beslut om i fjol. Då sade partisekreteraren Peter Kullgren att ”krimskramset ska skalas bort”.

Tidigare har Moderaterna och Sverigedemokraterna uttryckt att man vill begränsa public service och se över vad uppdraget för public service bör innehålla.

LÄS OCKSÅ: Inget beslut om nytt grundlagsskydd för public service: ”Stor besvikelse”

Nyligen presenterades 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté en statlig utredning i vilken den tittat hur hur man kan se se över grundlagsregleringen för skydd av bland annat public service. Men eftersom man inte kunnat komma överens brett fanns det inga förslag på förstärkningar av skyddet i betänkandet.

LÄS OCKSÅ: Jan Scherman: ”Skyttegravskriget om public service är inne i ett oroväckande skede”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev