Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Dagens Arbete gör podd om fackmord

Publicerad: 8 mars 2022, 12:10

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo har det senaste året arbetat heltid med podden ”Mordet på facktopparna”.

En ny podd från Dagens Arbete djupdyker i mordet på fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson.


Ämnen i artikeln:

Helle Klein

Den sjudelade podcasten ”Mordet på facktopparna” kommer, som namnet antyder, att handla om det omskrivna mordet på de två svenska fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson som bragdes om livet strax utanför Tallinn, Estland, i januari 1991.

Det är Dagens Arbete som ligger bakom podden och dess reporter Mikael Färnbo som söker svar på en rad frågor om den otäcka historien, där den officiella förklaringen har varit att det handlat om ett rånmord.

– Jag fick höra talas om dubbelmordet för tio år sedan och började samla på mig material. Och ju mer jag tog reda på, desto fler frågor fick jag, säger Mikael Färnbo.

Mikael Färnbo har bland annat gått igenom hemligstämplade dokument, polisutredningar och domar samt pratat med vittnen, anhöriga och höga politiker från tiden kring Sovjetunionens sammanbrott. Enligt ett pressmeddelande kommer det att komma fram helt nya uppgifter i podden.

Tidningens chefredaktör Helle Klein tror att den nya podden kommer att landa bra hos målgruppen.

– Dagens Arbetes läsare är industriarbetare som inte sitter uppkopplade vid datorer hela dagarna utan lyssnar på mycket radio när de arbetar.

– Vi var tidigt ute med att läsa in tidningens bärande reportage varje månad, Lyssna på DA. Nu tar vi för första gången vår grävande journalistik in i poddformatet. Mordet på facktopparna är sannerligen ett rafflande avslöjande, säger Helle Klein.

Produktionsbolag är Banda och producent Sara Olsson.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Helle Klein

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev