tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Cilla Benkö: ”Vetenskapsradions Coronaspecial en av årets viktigaste publiceringar”

Publicerad: 6 januari 2021, 08:52

Cilla Benkö är vd för Sveriges Radio.

Foto: Sveriges Radio/Pressbild

Dagens Media har bett branschprofiler summera 2020. Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, anser att Vetenskapsradions Coronaspecial är en av årets viktigaste publiceringar och uppmanar till pandemiuthållighet. Vi har inte sett slutet på krisen än.

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioCilla BenköNyårsfrågan 2020

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


1. Årets lärdom?

– Hur viktigt det är att hela tiden utvecklas. I en bransch och en omvärld som ständigt förändras går det inte att stå stilla. För Sveriges Radios del har det blivit extra tydligt i vår snabba omställning till en vardag där många behövde jobba hemma. 

– Det blev möjligt tack vare flexibla och kreativa medarbetare men också med hjälp av den teknikutveckling vi satsat på under flera års tid. Idag sänder Sveriges Radio från studios i radiohus, men också från skogen, gatan, garderober och vardagsrum, och vi ger publiken ett innehåll som snabbt har utvecklas för att möta nya behov. En fantastisk utveckling.

 

2. Årets viktigaste publicering?

– Ett svårt val under ett år när många medier gjort ett fantastiskt jobb med att bevaka flera parallella stora nyhetshändelser samtidigt, dessutom under stor press. 

– Men jag vill särskilt nämna Vetenskapsradions Coronaspecial, där Sveriges Radios enormt kunniga vetenskapsredaktion dag för dag följt pandemins utveckling, fördjupat sig i den senaste informationen och lyft aktuella frågeställningar vidare till forskare. De har verkligen tagit rollen som den trovärdiga guiden.

 

3. Årets tuffaste utmaning?

– Utan tvekan att ställa om när coronaviruset började spridas, och att nästan över natten flytta ut stora delar av verksamheten ur radiohusen samt att samtidigt försöka säkerställa att så få av våra medarbetare som möjligt skulle smittas. 

– Jag är otroligt stolt över hur Sveriges Radios under stor press i ett osäkert läge har levererat förstklassiga sändningar till lyssnarna, dygnet runt. Ett exempel bland många är den omfattande bevakningen av USA-valet, som planerades i ett läge när vi inte ens visste om vi skulle kunna ha våra reportrar på plats eller inte. Inspelningarna av alla sommarvärdarna i P1 i landet och världen, är ett annat exempel, liksom den ständigt lokala närvaron samtidigt som många ibland varit sjuka eller i karantän. .

 

4. Med ett minst sagt tufft 2020, vad tror du kommer definiera år 2021?

– Uthållighet. Vi har ännu inte sett slutet på pandemin och både arbetsvardagen och nyhetsbevakningen kommer att påverkas under en lång tid framöver. 

– För Sveriges Radios del kommer året också handla mycket om det fortsatta arbetet med att bevaka och lyfta röster från hela Sverige. I år har vi varit på plats i alla 290 kommuner, och det kommer vi att fortsätta att vara tack vare våra medarbetare ute i landet som tillsammans står för 97 procent av det marksända lokala public service innehållet i etermedierna. Det är ingen liten sak.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev