Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Bekräftat: Spotify släpper prentjänst

Publicerad: 27 april 2021, 12:00

När prenumerationstjänsten för poddar kommer till Sverige är ännu inte kommunicerat.

Foto: Janne Næss

Spotify bekräftar uppgifterna om att bolaget planerar att släppa en betaltjänst för poddar.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Genom prenumerationstjänsten kommer Spotify låta poddskapare ta betalt för sina avsnitt. Wall Street Journal rapporterade om prenumerationstjänsten redan förra veckan men Spotify ville då inte kommentera uppgifterna. 

Till en början låter Spotify poddskaparna behålla alla intäkter men från och med 2023 kommer Spotify ta ut en femprocentig avgift för tjänsten. Som jämförelse tar Apple idag 30 procent av intäkten på varje poddköp. 

Verktyget rulla först ut på den amerikanska marknaden via Spotifys bolag Anchor och ska inom de kommande månaderna lanseras brett. Exakt när tjänsten kommer till Sverige är ännu oklart. 

– Just valfriheten, att som poddare själv bestämma hur man vill skapa intjäning och bygga sin lyssnarbas, är otroligt viktig. För oss på Spotify handlar det om att främja kreativitet, att hjälpa kreatörer att nå sina lyssnare, och även att ha verktyg som poddarna kan använda för att utveckla sin kreativa verksamhet, säger Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, i en kommentar och fortsätter:

– Nu lanserar vi den här funktionen i USA och så kommer den till andra länder lite längre fram, vilket jag verkligen ser fram emot.

Poddar som lyssnaren måste betala för kommer att markeras med en låssymbol på play-knappen.

Vidare meddelar Spotify även att de jobbar på att göra det tekniskt möjligt för publicister och kreatörer, som redan har en betalande följarskara och en prenumerationsaffär, att göra innehållet tillgängligt även via Spotify. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev