onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

AI fixar manus på Retro FM

Publicerad: 16 februari 2023, 06:41

Radiostationen Retro FM låter Chat GPT skriva manus.

Foto: Jiefeng Jiang/Retro FM

Lokalradiostationen Retro FM i Skåne tar hjälp av Chat GPT. Arbete som tidigare tog redaktionen flera minuter sker nu på några sekunder, uppger man.

Ämnen i artikeln:

AINyheter

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Boten Chat GPT från Open AI har den senaste tiden väckt stor uppmärksamhet runtom i världen. Som Dagens Media tidigare har berättat har redaktioner som Breakit testat AI-assistenten. Nu hoppar även den privatägda lokal radiostationen Retro FM på tåget. Boten ska hjälpa redaktionen att skriva manus till musikprogrammet Arkivet.

Chat GPT har programmerats för att anpassa texten för radio, vilken ort programmet sänds i, vilken ålder målgruppen har samt kön och ålder på berättaren. Det enda redaktionen behöver göra är att ladda upp artistens namn och titel på låten.

– Givetvis kan man komplettera med årstid, tid på dygnet och så vidare. Det är till sist bara fantasin som sätter gränserna. Chatboten är lite som ett barn som lär sig. Ju fler uppdrag den får, desto skickligare blir den på att ta fram relevanta förslag. Det är oerhört intressant att följa utvecklingen, säger Mattias Gustavsson, initiativtagare till projektet och en av radiostationens tre ägare, i ett pressmeddelande.

Botens manus sänds dock inte rakt ut i etern, utan ska bearbetas av en programledare eller redaktör. Enligt pressmeddelandet innebär arbetet med boten att ”faktainsamling och kontroll, som tidigare tog flera minuter, sker nu på några sekunder. Dessutom väljer chatboten ibland överraskande och kreativa vinklar på sina berättelser vilket förhoppningsvis bidrar till ett mer underhållande radioprogram”.

LÄS ÄVEN: Alla snackar AI – så rustar tidningshusen med tekniken 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev