Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

UR svarar DO: "Var en olycklig formulering"

Publicerad: 22 mars 2016, 07:00
Uppdaterad: 21 mars 2016, 14:41

UR:s annons som nu är i blåsväder.

UR sökte medarbetare med erfarenheter av att "rasifieras som afrosvensk" och anmäldes till DO. Nu svarar UR på kritiken: "Annonsen blev otydlig".


Ämnen i artikeln:

DOUR

Som Dagens Media tidigare berättat har Diskrimineringsombudsmannen, DO, inlett en tillsynsutredning av Utbildningsradion efter att det kommit in flera anmälningar mot public service-bolaget.

Bakgrunden till utredningen är UR:s uppmärksammade rekryteringsannons där man till ett nytt program sökte medarbetare som ”har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk”. En formulering som senare ändrades till krav på ”djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen”.

Nu svarar UR på kritiken. DO ville bland annat ha svar på på vilket sätt UR kommer/har beaktat etnisk tillhörighet vid urval och meritvärdering och vilka övervägande som har föregått UR:s beslut att ställa dess krav. DO ville också veta vad orsaken var till att UR ändrade sin formulering i jobbannonsen.

”Syftet med annonsen var att hitta personer som har erfarenhet av att ha arbetat som redaktör eller inslagsproducent och som dessutom har kunskap om och förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen. Det var en olycklig formulering i den ursprungliga annonsen, som också kunde medföra att den inte vänder sig till alla med rätt kompetens för tjänsten, varför UR formulerade om den. UR insåg att begreppet rasifiering internt har använts med en innebörd, men att begreppet är laddat med flera betydelser och innebörder varför formuleringen i annonsen blev otydlig”, skriver UR:s HR-chef Rebecca Källskog i svaret till Diskrimineringsombudsmannen.

UR skriver också att man inte har beaktat etnisk tillhörighet som ett kriterium vid tillsättningen.

”Däremot utgör det afrosvenska perspektivet, vad avser alla erfarenheter som därmed sammanhänger, ett verkligt och avgörande krav för att rekryteringen av en person skall uppnå det nödvändiga syftet med denna rekrytering”.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DOUR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.