Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

UR fälls för diskriminering

Publicerad: 29 juni 2016, 06:55
Uppdaterad: 9 september 2016, 14:58

Diskrimineringsombudmannen fäller nu UR för jobbannonsen där man sökte en "rasifierad afrosvensk".


Det var i februari tidigare i år som UR gick ut med en annons där man sökte en inslagsproducent till ett program om vithetsnormer. I annonsen stod det bland annat: "Vi ser gärna att du har erfarenheter av att vara reporter och/eller redaktionellt arbete. Du är också driven, kreativ och har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk".

Annonsen väckte snart reaktioner, bland kritikerna fanns Centrum för rättvisas vd Clarence Crafoord, som bland annat reagerade på begreppet "rasifierad". Han radade upp flera punkter på varför annonsen var olämplig och till och med olaglig.

– Om det är så att man måste ha en speciell hudfärg för att få ett jobb är det diskriminering, sade han då till Dagens Media.

Strax därefter strök UR formuleringen om att sökande själva måste ha erfarenheter av att ha blivit rasifierad som afrosvensk/afrikansvensk, och skrev istället: "Du ska ha djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen. Du är också driven, kreativ och självgående"

Trots detta inledde Diskrimineringsombudsmannen, DO, en tillsynsutredning av UR, efter att det kommit in flera anmälningar mot public service-bolaget.

– Vi vill utreda och säkerhetsställa att UR inte bryter mot diskrimineringslagen under sin rekrytering, sade Caroline Diab, vikarierande presskontakt på DO, till Dagens Media.

Nu fastslår DO att annonsen varit ämnad att avskräcka människor med en viss etnisk tillhörighet, och därmed ”utgör direkt diskriminering” och bryter mot diskrimineringslagen, skriver SVT. Dock bedömer DO att ingen ytterligare åtgärd behövs, då UR ”skyndsamt åtgärdat formuleringen”.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.