Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

UR: "Det handlar inte om åsiktsregistrering"

Publicerad: 28 September 2016, 08:40
Uppdaterad: 28 September 2016, 11:11

UR förnekar att man ska ha ställt frågor om de anställdas sexualitet och tro – och menar att det handlar om en missuppfattning från Per-Axel Janzons håll.


Ämnen i artikeln:

URSveriges RadioStudio Ett

UR-journalisten Per-Axel Janzon fick reda på att arbetsgivaren gjort ett 50-tal intervjuer med anställda där det ställts frågor kring kollegers sexualitet och tro – något som skulle vara en del av kanalens mångfaldsarbete.

När Per-Axel Janzon ville göra ett kritiskt reportage om UR:s normkritiska värdegrund, ledde det till att han fick sluta efter nio år hos företaget.

– Jag tror att det hänger ihop med att jag internt har kritisterat tänkandet, säger han till SR:s Studio Ett.

UR:s Herbert Neuwirth, programchef Vux och Ami Malmros, programchef Barn och ung, säger till Dagens Media att Per-Axel Janzon själv föreslog och valde att avsluta sin anställning i förtid.

– Han hade fått i uppdrag att göra ett program om normkritik i bildningssyfte. Han ville undersöka hur UR arbetar med normkritik och intervjua företrädare för UR. Ansvarig utgivare ansåg, och anser fortfarande, att UR inte med trovärdighet kan göra program om UR, utom i extraordinära fall. Det gäller både i positiva och mer negativa sammanhang och är en journalistisk bedömning där värdet för lyssnaren står i centrum. UR har inte ett granskande uppdrag utan våra program ska vara till nytta för skola och utbildning. Därför ville vi se en utveckling av programmet, men medarbetaren avböjde detta och föreslog då själv en överenskommelse som innebar ett avslut.

Han berättar i inslaget att det hade gjorts djupintervjuer med anställda där det ställdes frågor om tro och sexualitet – vad var syftet med de intervjuerna?

– Ingen har fått frågor kring den egna tron eller sexualiteten eller andra individers sexuella läggning eller religion, och det finns inget material från intervjuerna som sparats. Att det skulle röra sig om en kartläggning eller åsiktsregistrering är en missuppfattning som kommer från en person som inte deltog i projektet – Per-Axel Janzon – och det är direkt felaktigt. Den här kritiken kom från medarbetaren redan för ett år sedan och vi hade då samtal med facken och gjorde en oberoende undersökning som visade att ingen kartläggning gjorts. Det hela rör sig om ett utvecklingsprojekt där projektledare och producenter på en avdelning på UR haft frivilliga samtal för att diskutera vilka normer som kan påverka utbudet. Syftet har varit att uppfylla UR:s speglingsuppdrag bättre – helt enkelt att göra ett mer relevant utbud och bli bättre på att utföra vårt uppdrag gentemot licensbetalarna.

Per-Axel Janzon var ju själv väldigt kritisk till dessa intervjuer, ser ni något problematiskt med dem?

– Det är tråkigt att syftet med intervjuerna missuppfattats. Det var helt frivilliga intervjuer och inga frågor ställdes om den egna personen eller andra individer. 

Är det första gången dessa typer av intervjuer genomförs eller har det gjorts tidigare?

– Det har säkert förekommit samtal som syftar till att medvetandegöra arbetsprocesser och vad som kan påverka utbudet. Men om du syftar på den missuppfattning som cirkulerar i medier om åsiktsregistrering och kartläggning så är svaret självklart nej, några intervjuer med sådant syfte har aldrig förekommit.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

URSveriges RadioStudio Ett

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.