Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

"Två blev läkare, jag blev journalist och Anders blev massmördare"

Publicerad: 25 Juli 2011, 12:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:04

När bomben smällde i Oslos regeringskvarter var NRK:s Peter Svaar en av de journalister som direktrapporterade från kaoset. Föga kunde han ana att den som utlöst bomben – och som mördade 80 ungdomar på Utøya – var hans gamla klasskompis Anders.


Ämnen i artikeln:

UtøyaOslo

"Lojal", "snäll mot sina vänner", "intelligent", "viljestark" och "en hiphop-fantast". Så beskriver NRK-journalisten Peter Svaar sin gamla klasskompis Anders Behring Breivik.

Det är i en krönika på NRK:s sajt med rubriken "Min vän Anders" som Peter Svaar bland annat berättar om en sommarkväll när några klasskompisar – däribland Anders Behring Breivik, i dag en misstänkt terrorist och massmördare – grillade korv.

– Vi var lyckliga över att nio års skolgång var över. Vi kände oss som ett sammansvetsat gäng och hade upplevt så mycket tillsammans. Anders Behring Breivik var en av oss den natten, skriver han.

Peter Svaar var av en händelse i närheten när den första bomben detonerade och var en av de första journalisterna som direktrapporterade om händelserna.

När han efter många timmars jobb fick reda på vem det var som låg bakom terrordåden blev han chockad.

– Jag trodde det först inte, vi växte ju upp tillsammans! Nu fruktar jag mer än något annat att vi dansar efter hans stora plan.

Peter Svaar menar att det obehagligaste med det hela är att han inte upplever Anders Behring Breivik som en galning.

– Han är så vitt jag kan se det dessvärre inte sinnessjuk. Allt hade varit så mycket enklare om han var det. Bilden av den galne tempelriddaren, hög på steroider hade skapat ett behagligt avstånd mellan oss och honom. Men ingenting jag vet om honom från de åren jag kände honom pekar på att han är galen, tvärtom. Min största fruktan nu är att han fortsätter att spela med oss – medierna och opinionen – som om vi vore ett piano.

Han avslutar krönikan med att återvända till Klass 9A.

– Det har gått bra med många i klass 9A. Bland de av oss som grillade korv den där sommarkvällen 1994 är det i dag två som är läkare. En är marinbiolog, en är pr-rådgivare. Jag blev journalist på NRK. Och Anders Behring Breivik blev en massmördare.

Läs hela krönikan här.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

UtøyaOslo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.