Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

”Tråkigt för svensk radio”

Publicerad: 24 juni 2015, 06:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

UPPDATERAD. Svensk radio står kvar i stenåldern, säger MTG Radios vd Christer Modig om beskedet kring DAB-radion.


Ämnen i artikeln:

SBS Discovery RadioMTG Radio

Christer Modig utbrister spontant att det är ”skittråkigt för svensk radio” att det inte blir någon övergång till DAB-radio.

Det var igår kväll som svd.se publicerade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes (MP) debattext där hon gav beskedet att det inte blir någon digitalisering.

– Nu får stora delar av landet nöja sig med sex kanaler och det känns knappast som en mediepolitisk framgång. Det här känns lite stenålder och där står radion kvar tyvärr, säger Christer Modig till Dagens Media.

I Norge ska övergången till DAB-radio däremot genomföras. Enligt Alice Bah Kuhnke ska den svenska regeringen följa erfarenheterna från Norge.

– Lyckas de i Norge så är vi kraftigt frånåkta. En övergång tar 6-8 år och norrmännen ska släcka sitt analoga nät 2017 – då har vi inte ens funderat på att komma igång, säger Christer Modig.

Han ser dock positivt på att dagens tillstånd går ut 2018 för samtliga radioaktörer. Det ger en chans till att ”återställa konkurrenssituationen” gentemot SBS Discovery Radio, som idag har cirka 70 procent av den kommersiella radiomarknaden.

– Vad vi förstår så får samtliga aktörer buda på nya tillstånd hösten 2017. Då är det upp till oss att skapa nya förutsättningar. Vi har hela tiden sagt att det måste till en utjämning av konkurrenssituationen innan vi går in i en digitalisering.

SBS Discovery Radios vd Staffan Rosell instämmer i att beslutet är tråkigt för branschen.

– Det här gör att vi inte kan lansera nya kanaler på bred front eftersom FM-nätet sägs i princip vara fullt, även om PTS flaggat för att det kanske går att få fram ytterligare frekvenser, säger han till Dagens Media.

– Det finns för få radiokanaler i Sverige jämfört med länder som USA och Storbritannien. Målbilden är 20-30 kanaler överallt.

Staffan Rosell säger att han ska följa arbetet med digitaliseringen i Norge noga.

– Jag tror att svaren till regeringens invändningar finns i Norge. Nu måste vi jobba tillsammans med dem för att eliminera osäkerheten som ligger bakom det här beslutet.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev