Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

SVT vill skydda stora sporthändelser

Publicerad: 5 Juli 2011, 14:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

SVT grämer sig fortfarande över förlusten av OS-rättigheterna. Nu vill programdirektör Jan Axelsson lagstifta om att de viktigaste sporträttigheterna alltid måste sändas i fri-kanaler.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenMTGSVT

Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport på SVT, önskar att Sverige, som flera andra länder, upprättar en lista över sportevenemang som måste sändas i fri-tv.

På önskelistan finns OS och en lång rad VM-turneringar, bland annat i fotboll, friidrott och skidåkning.

– De måste inte sändas i SVT men vi vill ha en garanti på att de sänds i fri-kanaler och inte i betal-tv, sade Jan Axelsson vid en debatt om sporträttigheter som Sveriges Radio stod värd för i Visby på tisdagseftermiddagen.

– Det är också oerhört viktigt med nyhetsrätt, rätten att använda material från sportevenemang i nyhetssyfte. Det blir allt hårdare reglerat och allt dyrare, sade Jan Axelsson.

Att förlusten av OS-rättigheterna fortfarande är ett öppet sår för SVT var tydligt, och Jan Axelsson gick till hårt angrepp mot Internationella olympiska kommittén, IOK, för att man ändrat förutsättningarna för budgivningen och gjort det möjligt för MTG att köpa OS-rättigheterna.

–  IOK:s beslut har har styrts av ren och skär girighet. De nya förutsättningarna strider mot de egna riktlinjerna att så många som möjligt ska ha möjlighet att se sändningarna, sade han.

Jan Axelsson lyckades inte få Hans Skarplöth, vd för Viasat Sverige, att garantera att sändningarna från OS enbart kommer att sändas i fri-kanalen TV6.

– Stora nationella angelägenheter kommer att sändas i TV3 och TV6 som når i stort sett lika många som SVT:s kanaler gör, sade Hans Skarplöth, som vågade lova att åtminstone hockeyturneringen under OS 2014 kommer att sändas i någon av de stora kanalerna.

– Det är så klart kommersiellt intressant för oss att sända de största händelserna i våra stora kanaler.

I dag blev det klart att Sveriges Radio har kammat hem sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016.

– Vi har hela tiden trott att vi skulle få dem, men man kan aldrig vara säker så det är härligt att affären nu gått i lås, sade Jakob Sillén, chef för  Radiosporten i Sveriges Radio, som också deltog i debatten.

På radiosidan är rättighetsfrågan långt ifrån lika infekterad som inom tv, men konkurrensen om rättigheterna ökar även där.

Sveriges Radio delar i år sändningsrättigheterna att sända från OS med MTG och SBS Radio har också börjat visa större intresse för radiosport.

– Vi rustar för hårdare konkurrens framöver. Vi kommer inte kunna räkna med att få rätten till alla sändningar i fortsättningen, sade Jakob Sillén.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenMTGSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.