Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SVT agerar mot SR – nazistbråket uppe på ledningsnivå

Publicerad: 8 maj 2014, 08:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:38

Nazist-anklagelserna mot Janne Josefsson har upprört medarbetarna på "Uppdrag Gransknings", och nått ända upp i public service ledning.

Ämnen i artikeln:

SVT

PU

Pär Ullrich


Dagens Media har tidigare i dag berättat om Ametist Azordegans Twitter-attack mot Janne Josefsson, som skedde i samband med "Uppdrag Gransknings" reportage om det vänsterextrema våldet – som sändes i SVT igår kväll.

"Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" twittrade Ametist Azordegan igår.

På SVT och "Uppdrag Granskning" har man reagerat starkt mot uttalandet.

– Här har vi journalister som med stort mod granskar extrema grupper. Att Janne Josefsson av alla ska bli kallad för nazist är helt oacceptabelt, speciellt då det kommer från en public service-profil, säger Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning.

Nils Hanson berättar också att ärendet har nått ända upp till ledningsnivå.

– SVT:s högsta chef i Göteborg, Ylva M Andersson, som reagerade starkt även hon, kommer att ta upp det här med SR-ledningen.

Under dagen har flera personer i sociala medier påpekat att Ametist Azordegans uttalanden mycket väl skulle kunna anmälas för bland annat förtal, förolämpning eller ärekränkning. Från SVT:s sida kommer det dock inte bli aktuellt med någon anmälan, uppger Nils Hanson.

– Nej, jag tror det viktigaste är att vi kan få någon form av ursäkt.

Hur känner Janne Josefsson inför det här?

– Han är väldigt upprörd över att bli kallad för nazist när han granskar våldsverkare. Han, som dessutom har granskat nazisterna hårdast av alla.

Ametist Azordegan sänder på SR Metropol där Ylva Bogegård är tillförordnad programchef. Hon vill dock inte uttala sig i frågan.

– Alla frågor om detta hänvisar vi till Helene Hellströmer som är kommunikationsdirektör på Sveriges Radio, säger hon.

Jag pratade med Nils Hanson på Uppdrag Granskning tidigare, som sa att SVT:s chef i Göteborg håller på att ta upp det här med ledningen på SR, har du hört något från dem?

– Nej.

Helene Hellströmer ser händelserna som en fråga mellan två privatpersoner, som inte har något att göra med SVT eller SR.

– Vi ser det här som en isolerad fråga mellan Ametist och Janne, och håller oss till vår verksamhet, säger hon.

Men ser ni det som problematiskt att en Sveriges Radio-medarbetare twittrar ut sådana här saker i offentligheten?

– Jag tycker aldrig om när man tycker saker om folk offentligt, men det är min personliga åsikt. Jag tycker alltid att man ska vara försiktig i sociala medier.

Enligt SVT ska de ta upp det här med ledningen på SR, vet du något om det?

– Nej, jag har inte fått någon information om det. Och hade det hänt så hade jag förmodligen informerats.

När Dagens Media når Ylva M Andersson, chef för SVT Göteborg, bekräftar hon dock att samtal mellan SVT och SR redan har ägt rum.

– Jag har under morgonen haft ett bra samtal med Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio, säger hon.

Vad pratade ni om?

– Det är mellan oss, men jag kan säga så mycket som att det var ett bra samtal. Jag framförde mina ståndpunkter och mitt avståndstagande, och jag uppfattar det som att SR tar det här på största allvar.

SR:s kommunikationsdirektör verkar se det som en isolerad händelse mellan två individer?

– Det jag kan säga just nu är att jag känner mig trygg med att SR tar detta på största allvar. För mig rör det sig dock inte om en isolerad händelse mellan två individer.

Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio, tycker även han att samtalet med Ylva M Andersson var bra.

– Vi pratade om hur vi ser på händelsen och hur vi tycker att relationen mellan företagen och den kollegiala stämningen ska vara, säger han.

Björn Löfdahl tar avstånd från Ametist Azordegans uttalanden.

– Jag kan tycka att det är hårda ord, och jag skulle inte vilja att de som jag jobbar med blir påhoppade på liknande sätt. Men jag ser att hon själv har börjat ta bort saker som hon la ut igår, och att hon själv skriver att det var ett dåligt uttalande.

Har du själv pratat med henne?

– Nej, hon är inte anställd av oss, men vi kommer föra en dialog med produktionsbolaget Munck och framföra att man inte kan uttrycka sig så.

Björn Löfdahl ser dock inga skäl till att Ametist Azordegan ska avsluta sina uppdrag på Sveriges Radio, eller ta en paus.

– Nej, det ser jag inga skäl till. Hon tycker ju själv att hon har använt för hårda ord, och det är hon själv som har börjat inse det nu.

Uppdrag Granskning vill ha en ursäkt, kommer du råda Ametist Azordegan att lämna en sådan?

– Nej, det tycker inte jag är min ensak. Det får hon komma fram till själv.

Ametist Azordegan har under dagen kommenterat händelserna på sin Facebooksida. Hon fortsätter att rikta kritik mot Janne Josefsson och "Uppdrag Granskning", men medger att nazist-skriverierna var att gå för långt.

" Jag vill vara tydlig. Jag IRONISERADE över Janne Josefsson för jag tycker han gjorde ett dåligt journalistiskt jobb (nej, jag har inte tagit politiskt parti. Däremot parti mot en journalistkollegas arbete). Och när jag kastade sandlåde-sand på en annan journalist gjorde jag det i affekt. "Kan han inte bara komma ut som nazist..." är såklart sånt man slänger ut sig hemma när man raljerar. Jag blev lite för upprörd tror jag", skriver hon bland annat.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev