måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

Sveriges Radio får tillbaka Nils Horners utrustning

Publicerad: 31 oktober 2014, 05:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

SR:s överklagan gav effekt. Bolaget får tillbaka mördade kollegans utrustning.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Nyheten om att Internationella åklagarkammaren beslagtagit utrustning som tillhört Nils Horner, Sveriges Radios mördade utrikeskorrespondent, väckte stor uppmärksamhet i slutet av mars.

Beslutet överklagades snabbt av Sveriges Radio.

Anledningen var att den beslagtagna utrustningen, bland annat Nils Horners mobiltelefon och dator, kunde innehålla uppgifter som omfattas av källskyddet.

– Nils var extremt noga med hur han hanterade skyddet för alla de människor han talade med runtom i världen, som ville kunna lita på honom. Och vi vill att de människorna ska kunna lita på oss på Sveriges Radio, sade Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio då.

Internationella åklagarkammaren motiverade beslaget med att utrustningen behövdes för att kunna utreda mordet på Nils Horner.

Nu hävs beslaget, kan Dagens Media berätta.

Åklagaren har denna dag meddelat att de återstående beslagen som SR gjort anspråk på har hävts samt att utredningen kommer fortsatt att bedrivas utan dessa föremål i beslag”, skriver Stockholms tingsrätt i beslutet.

På Sveriges Radio ser man positivt på beslutet.

– Det är bra att föremålen nu återlämnas. Hanteringen av detta har skett i enlighet med de villkor som domstolen satte upp och i samråd med oss, säger Sveriges Radios chefsjurist Kerstin Bröms Lumpus tilll Dagens Media.

Sveriges Radio rapporterade nyligen att utredningen kring Nils Horners död går trögt. Bland annat beror detta på att de svenska poliser som jobbar med ärendet inte fått det material som behövs från de Afghanska rättsvårdande myndigheterna.

– Jag kan bara konstatera att jag har varit i kontakt med svenska företrädare i Afghanistan och det har inte alls kommit den mängden information eller typ av information som vi hoppats på, sade chefsåklagare Krister Petersson nyligen till Sveriges Radio.

Kerstin Bröms Lumpus säger till Dagens Media att hon inte har någon ny information om hur utredningen kring mordet går.

Det var i mars som Nils Horner sköts i bakhuvudet på öppen gata utanför en restaurang i Afghanistans huvudstad Kabul. Nils Horner blev 51 år.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev