Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

Studio Etts frågor skuldbelade judar – Ekots chef ber om ursäkt

Publicerad: 18 Februari 2015, 09:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:50

Ekots chef Anne Lagercrantz om den kritiserade intervjun om judars ansvar för antisemitismen.


Ämnen i artikeln:

Studio Ett

Efter attackerna mot kosherbutiken i Paris och synagogan i Köpenhamn har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid upprepade tillfällen uppmanat Europas judar att flytta till Israel.

Debatten om antisemitism har fått ny fart av dessa händelser och i går var Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, inbjuden till Sveriges Radios Studio Ett.

Där fick han i direktsändning frågan som fick lyssnarna att gå i taket.

”Har judarna själva något ansvar för den växande antisemitismen som vi nu ser?”, frågade programledaren.

Isaac Bachman svarade direkt att han ”avisar frågan helt och hållet”.

Frågan upprepades sedan på olika sätt, och programledaren ifrågasatte varför Isaac Bachman inte ställde upp på frågeställningen.

Isaac Bachman fick sedan frågan om vilket ansvar judar i Israel har för de reaktioner som kan tänkas härröra från staten Israels agerande i konflikten mellan Israel och Palestina.

Intervjun har gett upphov till skarp kritik mot Studio Ett, som direkt i sändningen efter intervjun var avslutad bad om ursäkt för de olyckliga formuleringarna. Sveriges Radio väljer även att klippa bort det kritiserade inslaget från repriser och webbpublicering.

”Det är en ovanlig åtgärd, men vi vill inte bidra till att formuleringen får vidare spridning”, skriver Sveriges Radio, i en officiell ursäkt på Ekots redaktionsblogg.

Isaac Bachmann har dock själv sparat en ljudfil från sändningen, som han under tisdagskvällen publicerade via sitt Twitterkonto.

– Vi vet att det sprids ändå, men vi vill inte bidra till spridningen, säger Anne Lagercrantz till Dagens Media.

Hon uppger att Sveriges Radio har varit i kontakt med Isaac Bachman och bett om ursäkt. En ursäkt som Isaac Bachman ska ha accepterat.

Hur kunde det bli så fel?

– Det var en direktsändning och bakgrunden var att vi ville ha ett samtal där vi talade om antisemitism och Netanyahus erbjudande till judar att flytta till Israel. Sedan blev det bara helt fel. Det blev en olycklig fråga som skuldbelägger både individer och en utsatt grupp.

Men frågan upprepades flera gånger?

– Programledaren hamnade helt enkelt fel. Det är en väldigt erfaren programledare som vi har fullt förtroende för, men som samtidigt också bara är människa. Ibland blir det fel i direktsändning. När det händer måste vi vara tydliga och be om ursäkt. Det gjorde vi direkt i sändningen, i sociala medier, i redaktionsbloggen och på Studio Etts förstasida.

Studio Etts sajt toppas fortfarande med inslaget, men besökaren möts av ett meddelande om att inslaget är redigerat. Den ursprungliga sändningen sparas "enligt vanliga rutiner" vilket bland annat innebär att den förs över till Kungliga biblioteket.

Studio Ett, ett dagligt fördjupande aktualitetsprogram, är ett av Sveriges Radios flaggskepp.

FOTNOT: Intervjun gjordes på engelska. Frågorna är översatta av Dagens Media.

UPPDATERING:

Här är Sveriges Radios ursäkt

Israels ambassadör Isaac Bachmann var gäst i eftermiddagens Studio Ett. Han resonerade intressant om orsakerna till den växande antisemitismen, men fick en olycklig fråga om huruvida judar bär ett eget ansvar.

Vi ber oförblommerat om ursäkt för frågan. Den leder tanken fel och skuldbelägger både individer och en utsatt grupp.

Det judiska samhället har drabbats av fruktansvärd terror och har all vår sympati och allt vårt deltagande.  

Vi framförde redaktionens ursäkt i slutet av Studio Etts sändning, men kommer att klippa bort avsnittet från repriserna av sändningen och från vårt sändningsarkiv. Det är en ovanlig åtgärd, men vi vill inte bidra till att formuleringen får vidare spridning.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Studio Ett

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.