Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

SR tiger om lobbykampanj

Publicerad: 2 Mars 2011, 10:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

Mats Svegfors avslöjar i ett brev till Fredrik Reinfeldt planer på en stor ”opinionsbildande kampanj”. Men marknadschefen tiger kampanjens syfte.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioMats SvegforsLena Adelsohn Liljeroth

Debatten om framtidens Public Service rasar med full kraft efter kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths omtalade linjetal om framtiden för SR, SVT och UR.

Hennes antydan om att budgeten för public service-bolagen – totalt sju miljarder kronor – kan komma att sänkas har fått inte minst Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio, att reagera kraftfullt.

I bakgrunden finns även den kontroversiella förhandsprövningen av nya public service-tjänster som regeringen nyligen klubbat.

Nu trappar Mats Svegfors upp kampen mot regeringen ytterligare.

I ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt, som Dagens Opinion tagit del av, skriver han att Sveriges Radio ska sjösätta en “opinionsbildande kampanj” där vanliga människor ska uppmanas att tipsa sina folkvalda om de radioprogram de tycker om bäst.

Sveriges Radio är dock mycket förtegna om detaljerna i kampanjen.

– Vi går aldrig ut och berättar om innehållet i kampanjer förän precis innan kampanjstart. Det som står i brevet är egentligen det enda vi vill gå ut med nu, säger Christian Rauch, tillförordnad marknadschef på Sveriges Radio till dagensmedia.se.

I brevet gör Mats Svegfors en tydlig markering gällande Sveriges Radios oberoende från statsmakten.

”Detta är en kampanj i opinionsbildande syfte. Därmed krävs inte ert samtycke och vi avstår också från att begära det. Vi tar själv ansvar för vårt beslut och för vår tolkning av lagen. Däremot vill vi naturligtvis informera dig om kampanjen vilket är gjort med detta brev.”, skriver han till Fredrik Reinfeldt, enligt Dagens Opinion.

Under våren förväntas en ny public service-utredning inför sändningstillståndet för perioden 2014-2019 tillsättas.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.