söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

"SR sysslar med informationsstyrning"

Publicerad: 6 april 2016, 07:21
Uppdaterad: 6 april 2016, 07:21

Sveriges Radio anklagas för att tysta sina anställda.

Ämnen i artikeln:

SR

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Anställda på en avdelning med IT-tekniker, servicetekniker och utsändningstekniker på Sveriges Radio har fått information om att de inte får ha kontakt med media. Formuleringen upprör personalen, som tolkar det som att de blivit belagda med munkavle, rapporterar P4 Stockholm.

Bakgrunden till det hela uppges vara den stora överbelastningsattacken som drabbade flera svenska medier för några veckor sedan. En datatekniker på SR, som tidigt märkte att en attack var på gång, kontaktade då Ekot och tipsade om det hela. Därefter medverkade han i Ekots direktsändning.

Kort efter det informerades personalen på avdelningen om att ”ingen medarbetare får ha kontakt med press, inklusive SR, utan all presskontakt hänvisas till Anders Lindholm,” som är chef på den aktuella avdelningen.

– Själva produkten som Sveriges Radio levererar är ju radio, och en sådan vederhäftig nyhetsrapportering som möjligt. Att man då sysslar med sådana här informationsstyrningskampanjer internt rimmar väldigt illa, när man har allmänhetens förtroende att förmedla nyheter och information så sakligt som möjligt, säger datateknikern som uttalade sig i Ekot till P4 Stockholm.

Chefen Anders Lindholm säger till radiokanalen att formuleringen var olycklig och ska rättas till och att det inte ska tolkas som att personalen belagts med munkavle.

– Det är felaktig formulering. Det måste vara taget utifrån något annat sammanhang. Våra medarbetare är inte belagda med munkavle. Vi bestämmer vid varje tillfälle, oftast när det inträffat någon typ av incident, vem som ska vara talesperson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev