Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Radio/podd

SR: "Sakfel och slarv i Hanne Kjöllers bok"

Publicerad: 26 September 2013, 09:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:33

Bråket kring Hanne Kjöllers "En halv sanning är också en lögn" fortsätter. Nu har även Sveriges Radio hittat flera faktafel i boken.


Dagens Media har i flera artiklar berättat om kritiken mot Hanne Kjöllers nyligen släppta bok om faktafel i medierna.

Både Gellert Tamas och Janne Josefsson har gått till attack mot boken.

Nu har även Sveriges Radio hittat flera faktafel i boken. Därför har de skickat ett öppet brev till Hanne Kjöller och hennes förläggare.

Läs brevet nedan:

" Journalistik är svårt, och ofta ska det gå fort. Vi har stor makt. Vi välkomnar en granskning av alla de val vi gör, av våra arbetsmetoder och av våra publiceringar. En sådan granskning är viktig. Men boken En halv sanning är också en lögn gör oss bara besvikna och utgör tyvärr exempel på vad författaren själv kritiserar.

Vi på Sveriges Radio har tillsammans med de granskade reportrarna gått igenom några av de fall Hanne Kjöller berör i sin bok. Vi har funnit exempel på sakfel och slarv. Vissa felaktiga påståenden hade enkelt kunnat rättats, om Kjöller lyssnat på dokumentären ”Den fastspända flickan” eller kontaktat reportern Daniel Velasco

I ett annat fall driver Kjöller sin tes så hårt att hennes gissning som före detta sköterska väger tyngre än bedömningar av specialister i neurologi. I ett tredje fall, dokumentären ”Ingen är vän med en fattig”, har Hanne Kjöller  faktafel och hon väljer dessutom  helt  att utelämna  den korrigering och det tillrättaläggandet  vi gjorde efter programmet", skriver Sveriges Radio.

Brevet har undertecknats av Ekots chef Anne Lagercrantz och Louise Welander, chef för Sveriges Radios samhällsredaktion.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.