Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Radio/podd

SR:s säkerhetssamordnare om mordet på Nils Horner

Publicerad: 11 mars 2014, 12:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:45

Efter mordet på Nils Horner berättar nu Finn Isaksson, säkerhetssamordnare på Sveriges Radio, om vilka rutiner företaget har för sina korrespondenter.


Sveriges Radios journalist Nils Horner mördades på öppen gata i Afghanistans huvudstad Kabul. Han sköts i bakhuvudet under en intervju om presidentvalet i landet.

Finns Isaksson berättar att säkerhetsarbetet för Sveriges Radios utrikeskorrespondenter varierar hela tiden.

– Den ena dagen är inte den andra lik, och detsamma gäller för platser i världen. Jag tänker inte gå in på detaljer i säkerhetsarbetet, men det jag kan se är att de rutiner som vi har för arbete i högriskmiljöer har följts i det här fallet. Ibland räcker inte det, säger han.

Enligt Finn Isaksson fanns det inget som tydde på att något speciellt skulle inträffa i Kabul i nuläget.

– Jag bedömer givetvis läget i Afghanistan olika idag jämfört med igår. Igår fanns det inga indikationer på att det här skulle hända. Sen kan jag ju bara konstatera att vi sysslar med bedömningar och aldrig kan säga exakt hur världen är, och i det här fallet så var det felaktigt.

Säkerhetsansvariga på Sveriges Radio hämtar in information från medarbetare, myndigheter och andra inom säkerhetsbranschen, uppger Finn Isaksson. De anställda genomgår även kurser i säkerhet.

– Vi har ett system att den som är korrespondent eller ska resa till ett högriskområde ska ha gått en genomgripande säkerhetskurs. Detta har Nils gjort, 2009, och det är en kurs som är utvärderad, säger han och fortsätter:

– Sen har vi återkommande säkerhetssamtal individuellt och i grupp. Vi samlar de ordinarie korrespondenterna i Stockholm och har en halvdag där vi pratar om personsäkerhet. Nils har alltid varit aktiv i diskussionerna där. Vi gjorde också en säkerhetsutbildning med honom på plats i september.

Under Sveriges Radios presskonferens i förmiddags slog vd Cilla Benkö fast att nedskärningar i bevakningen från riskområden inte är ett alternativ. Men Finn Isaksson tror att mordet på Nils Horner kommer att få konsekvenser för det framtida journalistiska arbetet.

– Att skicka personal till Afghanistan är en redaktionell bedömning som inte görs av säkerhetsavdelningen. Men detta kommer naturligtvis att påverka framtiden eftersom vi nu saknade indikationer på dessa risker, säger han och fortsätter:

– Hade det funnits indikationer, att något drabbat kollegor tidigare, eller någon inom journalistiken över huvud taget, så hade vi nog gjort en annan bedömning. Så det är klart att den här händelsen påverkar all västerländsk journalistik, skulle jag misstänka i varje fall.

Trots att alla rutiner har efterföljts så menar Finn Isaksson att säkerhetsavdelningen måste utvecklas.

– Jag måste bli bättre i mina bedömningar. Mitt arbete nu blir att stötta redaktionen och medarbetare, säger han.

Nils Horner var inte ensam när han sköts. Han hade även skyddsutrustning på sig, men vilka han omgavs av, och huruvida det fanns vakter på plats, är inget som Sveriges Radio har gått ut med.

– Jag vet inte det och kan heller inte diskutera det i detalj. Men enligt de rutiner vi har så är korrespondenterna inte ensamma. Han har haft skyddsutrustning, men problemet är att du kan hänga på dig vilken skyddsutrustning du vill, blir du skjuten i bakhuvudet så hjälper inte det.

LÄS OCKSÅ:

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.